Merita sa cumparam aur? Afla de ce si cum poti face asta

Luni, 15 August 2011, ora 12:07
2932 citiri
Merita sa cumparam aur? Afla de ce si cum poti face asta

Pretul aurului a atins un nou nivel maxim istoric, in aceasta saptamana, depasind nivelul de 1.800 de dolari/uncie. In ciuda acestui pret, nu este prea tarziu pentru a beneficia de pe urma cresterii pretului aurului, spun specialistii. 

Doar in acest an, pretul aurului a castigat 30 la suta, iar, in ultimul deceniu, s-a majorat cu 400 la suta, ridicandu-se, evident, intrebarea: cat va mai continua sa creasca?

Din cauza prabusirii burselor din intreaga lume cu aproximativ 17 procente, in doar cateva zile, aurul a revenit in atentia investitorilor, in mod spectaculos, deoarece este considerat o investitie sigura pe timp de criza.

"Oameni care nici macar nu vorbeau de asa ceva, in urma cu sase luni, acum investesc sume uriase in aur", a declarat Frank Trotter, presedintele EverBank Direct din SUA, citat de Reuters.

Consultantii financiari sustin ca pretul aurului se va mai majora cu 20 - 25 la suta in acest an, prin urmare o investitie in acest moment se poate dovedi profitabila, in cele din urma.

"Motivele din spatele achizitiei de aur nu s-au schimbat. Singurul lucru care s-a schimbat este faptul ca, in prezent, motivul este mai puternic.

Creditul guvernului SUA, care avea cel mai bun rating, a fost retrogradat, nu mai este la fel de sigur cum era inainte", a explicat William Rhind, manager al ETF Securities, care gestioneaza fonduri de schimb de 4,2 miliarde de dolari.

Potrivit spuselor sale, aurul nici macar nu este supraevaluat in acest moment, din moment ce, in 1980, a ajuns la nivelul de 873 de dolari/uncie.

Daca ajustam pentru inflatie, echivalentul, azi, ar fi de 2.391 de dolari/uncie. Aceasta suma se apropie de nivelul estimat de JP Morgan Chase. Intr-o nota adresata clientilor, oficialii grupului financiar i-au anuntat ca pretul aurului pe piata spot ar putea ajunge la 2.500 de dolari, pana la sfarsitul lui 2011.

Pe de alta parte, exista si investitorii care nu pun prea mare pret pe aur, cel mai celebru dintre acestia fiind chiar George Soros. Acesta crede ca aurul nu prea isi merita banii, deoarece nu genereaza venituri.

De asemenea, Pat Dorsey, vicepresedintele Sanibel Captiva Trust Company, nu este un fan al aurului deoarece valoarea sa se bazeaza strict pe "opiniile altor oameni".

Cum puteti cumpara aur?

Exista trei moduri de a cumpara aur. Primul ar fi investitiile in fondurile specializate pe asa ceva, ETF (exchange-traded funds). Avantajele unor asemenea fonduri, in comparatie cu cele mutuale, sunt costurile mai scazute, dar si usurinta de a tranzactiona.

Pe de alta parte, exista si dezavantaje: castigurile nu sunt intotdeauna directe si pot exista intarzieri in urma unei modificari a pretului.

Citeste continuarea pe ziare.com

Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#aur, #pret aur, #investitii aur, #fond investitii aur , #stiri JP Morgan