JP Morgan: Economia Romaniei va iesi din hibernare in acest an

Joi, 24 Februarie 2011, ora 23:26
1637 citiri
JP Morgan: Economia Romaniei va iesi din hibernare in acest an

Economia Romaniei va iesi din hibernare in acest an, sustinuta de exporturi, succesul reformelor si sprijinul FMI si al Uniunii Europene, potrivit unei analize a JP Morgan, care anticipeaza un avans al PIB de 2%, transmite Mediafax.

 

Pentru 2012, JP Morgan prognozeaza o crestere economica de 4%.


Banca americana noteaza ca "tendinta seculara" a economiei de a recupera decalajul fata de tarile dezvoltare a ramas intacta, chiar daca performantele recente au dezamagit, iar atractivitatea pentru investitii a scazut. 

 

Industria orientata catre exporturi a profitat de redresarea economiei mondiale. Romania a inregistrat progrese in reformele structurale si a adoptat mai multe masuri dure sub supravegherea creditorilor internationali.


Redresarea economiei va sustine efortul de consolidare a bugetului si va reaprinde interesul investitorilor, creand o spirala virtuala, potrivit JP Morgan.

 

Din punct de vedere istoric, cliclul de afaceri al tarii a fost determinat de cresterea sau scaderea intrarilor de capital, de la o perioada problematica si slabiciune de la inceputul anilor 2000 la crestere puternica si supraincalzire, urmata de prabusirea din 2008-2009 si stagnarea din 2010.


In prezent, exista conditiile pentru o noua evolutie ascendenta, se arata in analiza.

 

JP Morgan considera ca exporturile vor reprezenta in acest an 29% din PIB, iar importurile 34% din PIB, in crestere cu un punct procentual in ambele cazuri, fata de 2009.


Banca anticipeaza ca industria prelucratoare orientata catre exporturi va avea perspective favorabile pe termen lung, in conditiile unui nivel scazut al salariilor si al fiscalitatii.


Exporturile nu pot sustine intreaga economie, dar pot sprijini cererea interna prin cresterea veniturilor angajatilor. 

 

In cazul investitiilor straine directe, JP Morgan anticipeaza cresterea ponderei acestora in PIB de la 2,9% din PIB anul trecut la 4% din PIB in acest an si 2012.


Deficitul de cont curent va fi de 5% din PIB in acest an si 6% din PIB in cel vitor, in crestere de la 4,3% in 2010. 

 

PIB-ul nominal va creste de la 121 miliarde de euro anul trecut la 136 miliarde euro in acest an si 155 miliarde euro in 2012, potrivit estimarilor bancii.

JP Morgan anticipeaza pentru acest an un deficit bugetar de sub 5% din PIB si mai mic de 4% in 2012, in timp ce datoria publica se va stabiliza la sub 35% din PIB.

Riscul inflationist va fi limitat in acest an, din cauza cererii interne reduse si a stabilitatii monedei.


Banca se asteapta la incetinirea inflatiei in a doua jumatate a anului de la 7% in ianuarie la 4%-5%, ca urmare a atenuarii impactului majorarii TVA in 2010. 

 

Inflatia ar putea fi alimentata insa de cresterea peste asteptari a preturilor alimentelor la nivel mondial, sau de o productie agricola proasta.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, #crestere economica, #inflatie, #exporturile , #stiri JP Morgan