Germanii vor sa-si infiinteze o banca toxica, ca sa reia creditarea

Joi, 09 Aprilie 2009, ora 17:25
1279 citiri
Germanii vor sa-si infiinteze o banca toxica, ca sa reia creditarea

Germania analizeaza infiintarea unei banci toxice, pentru ca statul sa poata prelua credite neperformante de sute de miliarde euro, au declarat surse avizate, citate de Reuters.

"Pentru moment, suntem in stadiul in care analizam diferite idei. Va exista o banca toxica pentru Germania", a declarat in aceasta saptamana o sursa apropiata de guvern.

O alta sursa, implicata direct in aceasta problema, a spus ca Berlinul analizeaza perspectiva unei banci toxice "intr-un plan mult mai radical decat se estimeaza" pentru a reabilita Hypo Real Estate si banci de stat, precum Commerzbank.

Crearea unei banci toxice ar fi cea mai radicala masura luata de o economie mare, in incercarea de a combate cria financiara, ce a inceput cu o prabusire a preturilor la proprietati si a dus la inghetarea creditarii. Guvernul german a anuntat in aceasta saptamana ca examineaza in continuare solutii pentru rezolvarea problemelor de creditare din sistemul bancar.

Coalitia guvernamentala germana trebuie sa ajunga la un acord pentru ca planul sa poata fi pus in practica. In contextul in care in septembrie vor avea loc alegeri generale, politicienii au transmis semnale in legatura cu aplicarea unui proiect atat de controversat si de costisitor.

Ministrul de finante, Peer Steinbrueck, a spus ca nu va exista o asemenea schema inainte de alegeri, desi surse apropiate guvernului au infirmat declaratiile acestuia.

Intr-o scema de banci toxice, bancile ar desprinde creditele problematice in vehicule separate de investitii, ce ar fi gestionate centralizat, sub protectia garantiilor de stat, pentru a evita deprecierea de active pana la incheierea crizei. Masura ar reduce presiunile asupra bilanturilor contabile ale bancilor si ar face mai usoara reluarea creditarii.

Speculatiile pe marginea formarii unei banci toxice au apreciat titlurile Commerzbank in ultimele saptamani, actiunile scumpindu-se joi cu peste 7%.

O alta sursa apropiata de guvern a declarat saptamana trecuta ca banci precum Commerzbank au nevoie de o solutie comprehensiva, precum o banca toxica, pentru a trece cu bine de ceea ce se anunta a fi un an foarte dificil.

"Este necesar sa indepartam activele toxice din bilanturile contabile ale bancilor, iar acest lucru se poate face numai cu ajutorul guvernului", a precizat sursa.

Germania a fost una dintre primele economii afectate de criza mondiala, insa raspunsul a fost pana acum redus si lent.

Prin aplicarea acestui plan, Berlinul ar merge mai departe decat Marea Britanie, care a impus ca bancile sa raspunda in continuare de creditele neperformante, oferind protectie in caz de pierderi extrem de mari.

Statele Unite au evitat formarea unei banci toxice, incercand in schimb sa atraga investitorii si sa sustina cererea de cumparare pentru creditele bancare.

Numai Irlanda, una dintre cele mai mici si mai afectate tari din Europa, a adoptat modelul bancilor toxice, pentru a prelua active de 80-90 miliarde euro.

Analistii din cadrul JP Morgan au calculat ca numai Commerzbank, Deutsche Postbank, Hypo Real Estate si Aareal Bank detin active toxice de circa 93 miliarde euro si ar putea inregistra pierderi din deprecierea activelor de 34 miliarde euro. 

#active, #banca, #credite, #criza , #stiri JP Morgan