Excedentul comercial al Chinei a scazut cu 26%

Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 12:45
1070 citiri
Excedentul comercial al Chinei a scazut cu 26%

Excedentul comercial al Chinei a insumat 135,48 miliarde dolari in primele noua luni ale anului, in scadere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut , au anuntat miercuri autoritatile vamale chineze, citate de AFP si preluate de NewsIn.

Luna trecuta, valoarea totala a schimburilor comerciale chineze a inregistrat o performanta ai buna decat in luna precedenta, coborand cu 10,1% fata de perioada similara din 2008, dupa un declin de 20,6% in august.

In septembrie, exporturile au inregistrat un declin anual de 15,2%, dupa o scadere de 23,4%, in timp ce importurile au scazut cu 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, comparativ cu -17% in august.

"Stocurile de materii prime par a fi principalul factor al ameliorarii importurilor", a declarat Nikhilesh Bhattacharyya, economist in cadrul Moody's Economy.com.

De la inceputul anului, importurile de minereu de fier au atins 470 milioane tone, potrivit datelor oficiale, in urcare cu 35,7%.

Dupa doua trimestre de incetinire, cresterea economica a Chinei a revenit in al doilea trimestru din 2009, ajungand la 7,9%. Aceasta a fost sustinuta de vastul plan de relansare economica, axat pe investitii majore - de 400 miliare euro in doi ani - in special in infrastructura, si pe masuri de sustinere a sectoarelor cheie, precum cel auto si cel al constructiilor navale.

Prima consecinta a masurilor de sustinere a fost revenirea consumului de materii prime.

Su Chang, expert in cadrul grupului de supraveghere CEB, a subliniat la rindul sau ca exporturile chineze au beneficiat de o "revenire a cererii internationale".

Jing Ulrich, economist la JP Morgan, sustine ca cererea internationala se va majora in lunile urmatoare, "odata cu redresarea economiei mondiale". 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#excedent, #comercial, #china, #economie, #importuri, #exporturi, #auto , #stiri JP Morgan