Europa, nepregatita pentru o noua criza economica

Vineri, 05 August 2011, ora 18:09
2129 citiri
Europa, nepregatita pentru o noua criza economica

Bancile centrale au prea putine optiuni pentru a simplfica problema politicii monetare, in comparatie cu perioada de acum trei. Lichiditatile sunt blocate, pentru ca guvernele nu isi permit sa majoreze cheltuielile, iar crizele politice cu care se confrunta mai multe tari membre ale Uniunii Europene nu fac decat sa complice foarte mult lucrurile.

„Ce se poate face?” se intreaba, retoric, economistul din cadrul Deutsche Bank, Gilles Moec. Acesta adauga ca „in privinta politicii monetare, nimeni nu este de acord cu nimeni. In schimb, in domeniul politicii fiscale, toata lumea este blocata”.

Prin prisma anumitor masuri, situatia gloabla nu este la fel de dificila cum a fost in 2008. Bancile s-au intarit, dupa colapsul Lehman Brothers, iar lumea se afla, inca, la o distanta considerabila de recesiune.

JP Morgan si-a redus asteptarile, in ceea ce priveste cresterea economiei americane de anul viitor, dar chiar si asa, estimeaza o crestere de 1%.

Stocurile globale au scazut cu aproape 10%, in ultima luna, dar indicele MCSI se afla, inca, la un nivel cu 90% mai mare, in comparatie cu cel din 2009.

„Stiu ca oamenii spun ca situatia de acum pare similara cu cea din 2008, dar cred ca suntem departe de acest lucru. In 2008 exista o problema in sectorul bancar pe care o puteai identifica si in plsu, au existat multe victime, in randul institutiilor bncare”, adauga specialistul economic Jens Sondergaard, din cadrul grupului Nomura, citat de CNBC.

Cu toate acestea, tendintele au devenit, in mod clar, negative. Indexurile din intreaga lume au coborat pana in apropierea pragului extrem de fin, care separa cresterea economica de contractie.

In unele privinte, situatia este cu mult mai ingrijoratoare decat era in 2008.

Unul dintre principalele subiecte care starnesc temerile investitorilor se refera la riscul reducerii calificativului de ratingului de SUA si suspiciunea unui „atac” asupra obligatiunilor din Italia, cea de-a treia mare economie din zona euro.

Italia se afla deja in colimator si a dat dureri de cap investitorilor, ingrijorati ca statul italian este urmatoarea victima a crizei datoriilor suverane.

Valorile actiunilor bancare din SUA si Europa au revenit la nivelul la care erau atunci cand s-a prabusit Lehman Brothers.

Diferenta majora dintre criza din 2008 si cea de acum consta in complexitate. Nu e vorba doar de o criza bancara sau de o criza financiara, sustine Sylvain Broyer, analist la firma Natixis, care precizeaza ca acum, contextul economic este cutremurat de o criza financiara, una bancara si una a datoriilor suverane.

Decizia Bancii Centrale Europene de a reduce ratele dobanzilor, pentru a combate aprecierea rapida a francului, a fost considerata, de unii analisti, ca un posibil precedent pentru eforturile concertate ale bancilor centrale din cadrul Grupului 20, pentru a stabiliza pietele.

Economistul-sef de la Banca Europeana de Investitii, Steve Jakobsen, considera ca este foarte probabil ca statele membre G20 sa lase totul in seama bancilor centrale, care ar putea „trata” relativ rapid tulburarile pietii.

In cazul in care climatul economic continua sa se agraveze, cel mai probabil cu o alta depreciere de pana la 10% a stocurilor la nivel mondial, guvernle G20 ar putea fi silite sa aprobe un set de masui care sa protejeze, in egala masura, pietele si cresterea ecobomica, mai subliniaza Steen Jakobsen.

#criza, #criza datorii, #europa , #stiri JP Morgan