Elanul economic scade in 2012. Cum ne influenteaza?

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 14:16
1214 citiri
Elanul economic scade in 2012. Cum ne influenteaza?

Mentinerea salariilor bugetarilor la nivelul din prezent, reducerea suplimentara a cheltuielilor, inclusiv in educatie sau sanatate, si riscul de a nu indeplini tintele privind deficitul bugetar sunt cateva din efectele pe care le are incetinirea ritmului de crestere economica, majoritatea analistilor revizuind in scadere acest indicator. 

De la o prognoza pesimista, ce prevede o crestere economica de numai 1 la suta din PIB in 2012, efectuata de JP Morgan, la cea prezentata de Traian Basescu, presedintele cerand intocmirea unui buget plecand de la o crestere de 2,5 la suta, estimarile nu se mai apropie de nivelul anuntat anterior, de 3,5%. Exceptie face Fondul Monetar International, care si-a mentinut optimismul.

Potrivit analistilor, principalul motiv pentru reducerea acestei estimari nu o reprezinta neaparat situatia din Romania, cat cea de pe plan extern, avand in vedere ca zona euro, principala piata de desfacere pentru noi, se lupta cu o criza a datoriilor suverane.

"Prima speranta, aceea ca acest program de macrostabilizare, prin austeritate, ar fi dus la o crestere a potentialului intern al Romaniei, nu s-a dovedit a fi valabila. Romania nu a reusit, dupa aceasta macrostabilizare, sa aiba o mai mare intrare la buget prin activitatea economica interna", a explicat, pentru Ziare.com, analistul economic Mircea Cosea.

"Iar motorul de crestere economica, exportul, este in mare pericol, pentru ca pietele noastre traditionale, sunt, in proportie de 75 la suta, principalele tari ale Uniunii Europene, nu au o cerere in crestere. Din contra, rata lor este in stagnare sau chiar in scadere. In consecinta, exporturile noastre nu vor fi capabile sa aduca un beneficiu in plus", a adaugat analistul.

Citeste continuarea pe Ziare.com.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#crestere salarii bugetari, #crestere economica, #economie, #deficit bugetar , #stiri JP Morgan