Economia mondiala asteapta o noua lovitura in august

Sambata, 25 Iulie 2009, ora 13:44
1147 citiri
Economia mondiala asteapta o noua lovitura in august

Chiar daca economia mondiala da semne de redresare, unii analisti financiari britanici avertizeaza ca inca nu a trecut cea mai dificila perioada a crizei.

Bazandu-se pe ciclicitatea loviturilor pe care economia le-a primit in ultimii doi ani, acestia spun ca luna august va fi una dintre cele mai grele, potrivit jurnalistilor de la The Guardian.

La prima impresie, situatia economica ar confirma ca luna aprilie a fost varful crizei si ca redresarea a inceput.

Agentii imobiliari au din nou clienti, se primesc din nou bonusuri salariale, iar valoarea actiunilor a crescut cu 1.000 de puncte.

Nu doar britanicii au motive sa se linisteasca.

Industria chineza si exporturile japoneze dau semne ca s-ar reface, iar situatia piatei imobiliare din SUA nu pare sa se mai agraveze.

Expertii spun, insa, ca nu este momentul ca oamenii de afaceri sa plece linstiti in concediu deoarece tendinta din ultimii doi ani arata ca luna august va fi foarte dificila. Ei se bazeaza pe faptul ca, de la inceputul crizei financiare, la fiecare sase luni a avut loc o inrautatire a situatiei economice.

Prima victima a crizei a fost banca britanica Northern Rock, care si-a pierdut o mare parte din clienti in septembrie 2007, lucru care a condus in cele din urma la nationalizarea ei, sase luni mai tarziu.

Tot in primavara anului 2008, Bear Stearns, una dintre cele mai mari banci americane, nu a mai putut fi salvata si a fost vanduta catre JP Morgan. Ciclul de sase luni a continuat cu falimentul Lehman Brothers pe 15 septembrie 2008.

Dupa prabusirea Bear Stearns economistii credeau ca ce a fost mai rau a trecut iar criza nu va mai apuca sa loveasca si India sau China. Aparenta liniste a fost urmata de falimentul Lehman Brothers, care a marcat momentul prabusirii intregului sistem financiar mondial.

Economistii
atrag acum atentia ca exista inca probleme serioase legate de capitalizarea sectorului bancar, controlul datoriei sectorului public. De asemenea, bancile centrale si guvernele intentioneaza deja sa isi retraga sprijinul.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #criza, #sector bancar, #faliment , #stiri JP Morgan