BM: 4 miliarde dolari pentru combaterea crizei alimentare

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 11:16
1233 citiri
BM: 4 miliarde dolari pentru combaterea crizei alimentare

Banca Mondiala a anuntat ca va investi patru miliarde de dolari pentru un nou produs de management al riscurilor, menit sa ii protejeze pe fermierii din tarile sarace de volatilitatea preturilor la alimente.

Cu acest nou instrument putem ajuta producatorii de produse alimentare si consumatorii sa se protejeze impotriva fluctuatiilor de pret, sa-si consolideze pozitia de credit si sa crestem accesul acestora la finantare', a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

"Volatilitatea extraordinara a preturilor la produsele alimentare este cea mai grava amenintare cu care se confrunta tarile cele mai vulnerabile din lumea in curs de dezvoltare", a adaugat Zoellick.

Noul instrument financiar, care va ajuta cumparatorii sa se protejeze impotriva cresterii preturilor la faina, zahar, cacao, lapte, carne de vita, cereale, soia boabe si orez, va fi lansat initial de International Finance Corporation (IFC), divizia privata a Bancii Mondiale, si banca americana JP Morgan Chase.

Preturile alimentelor la nivel mondial vor creste in medie cu pana la 30% in urmatorul deceniu, intrucat productia de cereale nu va tine pasul cu avansul cererii, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Costul carnii de pasare urmeaza sa creasca cu 30%, iar cel al carnii de porc cu 20%, din cauza consumului mai mare din statele emergente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca mondiala, #criza, #criza alimentelor , #stiri JP Morgan