Americanii sunt foarte pesimisti cu privire la starea economiei SUA

Marti, 18 Martie 2008, ora 10:16
1225 citiri
Americanii sunt foarte pesimisti cu privire la starea economiei SUA

Peste trei din patru americani cred ca Statele Unite ale Americii se afla in recesiune, conform unui sondaj USA Today/Gallup, informeaza Reuters. Acest nivel al neincrederii in starea economiei nu a mai fost observat din 1992, cand presedintele George H.W. Bush a pierdut alegerile, a informat USA Today.


Un numar de 76% dintre cei chestionati au declarat ca economia americana se afla in recesiune, fata de doar 22% care cred ca nu poate fi vorba de recesiune, scrie Reuters.


Intrebati daca SUA ar putea intra intr-o perioada de criza grava, cu o durata de mai multi ani, 59% dintre cei chestionati au declarat ca aceasta este o posibilitate, iar 79% dintre respondenti sunt ingrijorati in acest sens, reiese din sondaj.


Acest sondaj a fost finalizat duminica, in aceeasi zi in care Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a oferit sa extinda o facilitate directa de credit unor firme financiare, pentru prima data de la Marea Criza, sustinand achizitia bancii Bear Stearns, aflata in pragul falimentului, de catre banca americana de investitii JP Morgan.


Studiul subliniaza o scadere a increderii americanilor, lucru care, conform economistilor, ar duce la agravarea situatiei.


Brian Bethune, analist al companiei de estimari economice Global Insight a declarat ca "pesimismul creaza mai multe probleme".


"Cand persoanele sunt confruntate cu majorarea preturilor la benzina, la combustibilii pentru incalzire, cu scaderea posibilitatilor de angajare, cu scadere preturilor la case, imaginea mentala este ca lucrurile nu merg prea bine", a declarat Bethune pentru USA Today.


Sondajul, efectuat pe 1.025 persoane, are o marja de eroare de plus/minus 3%.