Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Acorduri salariale de 70 mld dolari pentru angajatii de pe Wall Street

Acorduri salariale de 70 mld dolari pentru angajatii de pe Wall Street
Angajatii principalelor banci de pe Wall Street ar putea beneficia de acorduri salariale evaluate la peste 70 miliarde dolari, pentru serviciile din acest an, o mare parte din fonduri urmand sa fie platite sub forma bonusurilor, in pofida faptului ca au provocat cea mai grava criza financiara de dupa 1929.Salariatii de la sase banci, inclusiv de la Goldman Sachs si Citigroup, sunt pe punctul de a colecta recompensele, in pofida faptului ca sunt beneficiarii unui plan guvernamental de salvare a sectorului financiar, evaluat la 700 miliarde de dolari, potrivit The Guardian.


Planul guvernamental, adoptat cu obligatia ca platile excesive a membrilor conducerilor executive sa fie reduse, a declansat deja reactii critice in randul americanilor.Fondurile care au continuat sa fie cheltuite de firmele de pe Wall Street pentru salarii, recompense si bonusuri se pare ca nu au nicio legatura cu pierderile inregistrate de investitorii la institutiile financiare.
Actiunile Citigroup si Goldman Sachs au scazut cu peste 45% de la inceputul anului
, iar Merrill Lynch si Morgan Stanley au pierdut peste 60% din capitalizare. Titlurile JP MorganChase au inregistrat o scadere de doar 6,4%, in timp ce banca de investitii Lehman Brothers s-a prabusit.La un moment dat, platile propuse de Morgan Stanley pentru intreg anul au ajuns la 10,7 miliarde de dolari, valoarea mai mare decat intreaga capitalizare a operatiunilor. De fapt, anagajatii ar putea cumpara impreuna cu acesti bani intreaga banca.Pentru primele noua luni, Citigroup a alocat 25,9 miliarde de dolari pentru salarii si bonusuri, o majorare de 4% fata de valoarea de anul trecut. Totusi, banca a acceptat saptamana trecuta o investitie de 25 miliarde de dolari realizata de guvernul SUA.Fondurile alocate pentru acelasi scop au fost de 11,4 miliarde de dolari la Goldman Sachs, de 10,73 miliarde de dolari la Morgan Stanley, de 6,53 miliarde dolari la JP Morgan si de 11,7 miliarde dolari la Merrill Lynch.Cu doar cateva zile inainte de a intra sub protectia falimentului, Lehman Brothers a anuntat planuri de efectuare de plati totale de 6,12 miliarde de dolari catre angajati, sustinand ca acestea sunt justificate in pofida reducererii veniturilor nete de la 64 miliarde de dolari, la 14,9 miliarde de dolari.Fostul sef al Lehman Brothers a primit, in perioada 2000-2007, suma de 485 milioane de dolari, sub forma salariilor, bonusurilor si diverselor optiuni.Niciunul dintre reprezentantii bancilor vizate nu a dorit sa comenteze in legatura cu planurile salariale.Anul trecut, presedintele Merrill Lynch s-a pensionat dupa ce banca a raportat pierderi de 8 miliarde de dolari, beneficiind insa de o plata finala de 161 milioane de dolari. De asemenea, seful Citigroup, Chuck Prince, a parasit anul trecut institutia, primind bonusuri de 38 milioane de dolari, desi banca isi reevaluase portofoliul de active in scadere cu mai multe miliarde de dolari.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1183 ori