Frauda cibernetica, model de business. Cum s-a desfasurat cel mai mare atac online asupra unei banci

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 16:56
3432 citiri
Frauda cibernetica, model de business. Cum s-a desfasurat cel mai mare atac online asupra unei banci
Foto: African Leadership

Procurorii americani au prezentat in fata justitiei hackerii vinovati de cel mai complex atac cibernetic dat asupra unei institutii de credit. In 2004, baza de date a bancii JP Morgan a fost tinta atacului declansat de Joshua Samuel Aaron, Gery Shalon si Ziv Orenstein.

Cei trei au fost incriminati in 23 de capete de acuzare, infractiunile comise de ei fiind atat de complexe si uluitoare, incat acuzarea le descrie ca "un furt de titluri de valoare comis pe ciber-steroizi", relateaza postul american NBC.

Multinationala infractorilor

Rechizitoriul intocmit de procurorii americani impresionant. Acesta dezvaluie o intreaga increngatura de infractiuni si retele internationale, care au transformat spargerea sistemului de protectie de la JP Morgan intr-o operatiune de business derulata de hackeri.

Cei trei sunt acuzati de comiterea unui sir de infractiuni din care se disting violarea sitemelor de protectie cibernetice, furtul de date, furt de titluri de valoare, furt de identitate, practicarea de jocuri de noroc ilegale pe Internet si complicitate la spalarea de bani.

Este un adevarat cocktail de infractiuni pe care cei trei au incercat sa il transforme intr-un model de business folosindu-se de datele preluate dupa spargerea sistemelor de securitate a zeci de companii.

"Din orice punct de vedere, aceste atacuri au fost uluitoare ca mod de aplicare si ca dimensiune, demonstrand existenta unei lumi a infractorilor cibernetici pregatiti sa scoata profit.

Intr-un fel, putem spune ca a fost o frauda cu titluri de valoare executata pe ciber-steroizi", a apreciat procurorul newyorkez Preet Bharara.

Doi dintre acuzati, Shalon si Orenstein, sunt cetateni israelieni si au fost retinuti in luna iulie a acestui an. Celalalt, Joshua Samuel Aaron, este un cetatean american cu domiciliul in Tel Aviv si Moscova, care inca nu a fost retinut.

"La fel de normal ca vodca in Rusia"

Shalon si complicii sai foloseau informatii preluate din bazele de date sparte de ei pentru a contacta prin intermediul internetului utilizatori din toata lumea pe care ii puneau sa tranzactioneze pe bursa in scopul de a manipula pretul actiunilor.

Intrebat de unul dintre complicii de peste hotare daca cumpararea de actiuni este un lucru atat de popular in America, Shalon a raspuns: "E la fel de normal ca si consumul de vodca in Rusia".

Corporatiile E Trade Financial, TD Ameritrade Holding si News Dow Jones, editorul Wall Street Journal, au fost tintite de atacurile celor trei, la fel ca si companiile Fidelity Investments si Scotttrade.

"Acesta a fost un atac derulat in suportul unui conglomerat de infractiuni. Pe scurt, a urmat exact modelul unei afaceri", a comentat Bharara.

Spargerea bazei de date de la JP Morgan a compromis datele a peste 83 de milioane de persoane si firme de dimensiuni mici, fiind una dintre cele mai mari din istorie.

Un caz disjuns din acest dosar este cel al lui Anthony Murgio, considerat un complice al celor trei si care este suspect intr-un alt dosar in care se presupune ca o tranzactionat monede virtuale bitcoin pe o platforma nelicentiata.

#frauda cibernetica, #hackeri banci SUA, #ancheta JP Morgan, #sistem securitate internet banking , #Rezultate financiare