Includerea Romaniei in indicele JP Morgan va sprijini economia tarii

Joi, 31 Iulie 2014, ora 16:51
1677 citiri
Includerea Romaniei in indicele JP Morgan va sprijini economia tarii

JP Morgan va include de joi obligatiunile guvernamentale ale Romaniei in indicele sau global pentru pietele emergente recomandate investitiilor, o decizie care ar trebui sa ajute la mentinerea costurilor de imprumut ale tarii la un nivel minim record, transmite Reuters.

Romania este al doilea stat din estul emergent al Uniunii Europene - dupa Polonia - care se va alatura celor 13 tari incluse in 'GBI-EM Global Diversified 15 percent cap index", unde sunt si obligatiunile guvernamentale in moneda locala din Turcia, Brazilia, Malaezia si Rusia. Titlurile de stat emise de Romania vor avea initial o pondere de 1,65%, a anuntat JP Morgan.

Anuntul potrivit caruia JP Morgan va include Romania, al doilea cel mai sarac stat din UE, in acest indice a majorat in ultimele saptamani cererea pentru obligatiunile guvernamentale in lei si a sprijinit moneda.

Decizia JPMorgan vine dupa ce, in luna mai a acestui an, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a imbunatatit ratingul atribuit Romaniei, la 'BBB minus' de la 'BB plus', pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului. 'BBB minus' este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investitii.

Standard & Poor's era singura mare agentie de rating care mentinea Romania in categoria 'junk' (nerecomandata pentru investitii), in conditiile in care Fitch si Moody's plaseaza inca de anul trecut Romania in randul statelor cu risc scazut pentru investitii.

"Impactul deciziei JP Morgan asupra pietei este redus acum dar alaturarea la acest club ar trebuie sa fie benefica pentru economie pe termen lung", a apreciat un delear de la Bucuresti.

Anul acesta, randamentul obligatiunilor guvernamentale a scazut semnificativ, datorita lichiditatii solide si a inflatiei scazute persistente, care a reaprins asteptarile ca Banca Centrala a Romaniei sa reduca in continuare rata dobanzii.

Din mai, randamentul bondurilor guvernamentale cu scadenta in 2021 a scazut cu 80 puncte de baza.

"A avut un impact temporar asupra pietei de obligatiuni si a celei valutare in urma recentelor intrari de capital din afara. Aceasta evolutie vine intr-un moment in care randamentul obligatiunilor guvernamentale a scazut de la inceputul anului, beneficiind de includerea Romaniei intr-o serie de indici globali, de indicatorii macro decenti si de apetitul investitorilor", a declarat pentru Reuters Radu Craciun, economist sef al celui mai mare grup bancar din Romania - BCR - detinut de banca austriaca Erste Bank.

Ajutata de doua acorduri succesive cu UE si FMI incheiate din 2009 si de politicile de austeritate introduse dupa criza din acelasi an, Romania a iesit lent din recesiune inregistrand una din cele mai ridicate rate de crestere din regiune, estimarile pentru acest an indicand un avans al PIB-ului de 3%.

Dar temerile privind disciplina fiscala au sporit inaintea alegerilor, unde se vor infrunta probabil premierul de stanga Victor Ponta cu liderul opozitiei de centru, Klaus Iohannis. Fondul Monetar International a amanat pana in noiembrie a treia evaluare a acordului stand by de tip preventiv incheiat cu Romania.

"Pe ansamblu, Romania a reusit sa obtina finantare din ce in ce mai ieftina, Ministerul de Finante a constituit un capital tampon confortabil. Totusi nu este garantata continuarea acestei tendinte si de fapt ne asteptam la o inversare", a apreciat Radu Craciun.

#indice JP Morgan, #economie romania, #Romania JP Morgan , #Investitii