Legea tichetelor de vacanta: incercare nereusita de resuscitare a turismului intern

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 10:54
2651 citiri
Legea tichetelor de vacanta: incercare nereusita de resuscitare a turismului intern

Primele efecte ale tichetelor de vacanta asupra turismului romanesc arata ca proprietarii de hoteluri au facut in acest sezon doar 2% din veniturile totale cu ajutorul sejururilor vandute pe tichete de vacanta, in timp ce la proprietarii de pensiuni aportul a fost de pana la 5% la incasarile din acest sezon.

Mai mult, din aproape 8.000 de agentii de turism, hoteluri, pensiuni si alte unitati de cazare autorizate si care pot intra in acest proiect, cel mult 20% accepta plata cu tichetele de vacanta introduse de Ministerul Turismului anul acesta.

Daca initial Guvernul estima ca peste 100.000 de angajati ar putea beneficia de tichete de vacanta anul acesta, in realitate numarul acesta va ramane doar o cifra optimista. Ministerul Turismului nu a oferit date legate de cati angajati au primit tichete de vacanta pana acum si cati dintre ei au mers in vacanta.

"Ma asteptam sa vina mai multi turisti cu tichete de vacanta, sa fie pensiunea plina cu turisti. Insa au fost doar vreo sase, sapte persoane care au platit cu aceste tichete, adica am incasat aporape 1.500 de lei (360 de euro) din aceste sejururi", a declarat Dorin Popa, proprietarul pensiunii Heidi, din Vartop- Arieseni, care opereaza 19 locuri de cazare. El a mai completat ca in zona Arieseni nu sunt prea multe pensiuni care accepta plata cu tichete de vacanta.

"Turistii care au platit servicii de cazare cu tichete de vacanta au adus doar 5% din veniturile totale ale pensiunii din acest sezon. M-am gandit ca cei care au tichete de vacanta vor veni la pensiunea mea macar in numar dublu, fata de cati au fost pana acum".

Un alt proprietar de pensiune, Cristi Prismareanu, care detine unitatea de cazare de doua margarete Argesu din Sinaia, cu 34 de locuri in 13 camere, spune ca in sezonul de vara au fost ocupate sapte camere duble de catre turistii care au platit cu tichete de vacanta pentru sejururi de pana la sase zile. "Acesti turisti au dat 50 de lei pe camera si nu 60 sau 80 de lei cat costa in mod normal, datorita reducerii pe care am facut-o. Nu imi ramane prea mult profit de pe urma acestor turisti, dat fiind faptul ca platesc un comision de 10% catre firma emitenta de tichete", a declarat el.

Nici proprietarii hotelurilor de la mare nu o duc prea bine cand vine vorba de sejururile vandute pe tichete de vacanta. Cele sase hoteluri deschise pe litoralul romanesc de omul de afaceri Josef Goschy au incasat din tichete de vacanta aproape 119.000 lei (28.000 de euro), adica sejururile pe aceste tichete au adus doar 1,8% din incasarile totale.

Astfel, cele trei hoteluri din Mamaia- Comandor, Amiral si Orfeu, au avut venituri de 34.000 de lei (8.000 de euro) din vacantele turistilor care au platit cu tichete de vacanta, in timp ce hotelurile din Olimp (Amfiteatru si Belvedere) au facut 66.000 de lei (15.900 de euro) iar cele doua unitati din Cap Aurora (Onix si Aurora) au obtinut 4.400 de euro.

"Tichetele de vacanta sunt un aport in realizarea targetului anual, insa cred ca abia la anul vom vedea o crestere a acestora. Deocamdata am facut doar situatia incasarilor din aceste tichete si nu avem o situatie a numarului de turisti care au platit cu tichete", a declarat Tiberiu Dima, directorul comercial al grupului Unita Turism, controlat de Goschy.

Nicolae Bucovala, proprietarul hotelului Tomis si presedintele Asociatiei Patronale Mamaia, spune ca la inceput companiile emitente de tichete de vacanta au cerut comsioane de 16%, motiv pentru care nu a acceptat sa incheie un contract.

"Sunt cativa hotelieri care s-au pacalit si au incheiat intelegeri pe comisioane uriase. Eu insa am negociat si am ajuns la comisioane de 3,5% si chiar de 1,5% cu emitenti mai mici". El mai spune ca in sezonul acesta nu a primit niciun turist cu tichete de vacanta, dat fiind faptul ca oamenii isi facusera rezevari la mare cu mult inainte ca aceste tichete sa fie emise.

Mai mult, el sustine ca proiectul nu a fost gandit bine "pe undeva", avand in vedere modul de decontare greoi si comisioanele limitate doar pentru unii jucatori, respectiv agentiile de turism. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#comisioane, #hotelieri, #pensiuni, #tichete , #stiri Josef Goschy