Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Criza economica "s-a cazat" in hotelurile romanesti

Criza economica "s-a cazat" in hotelurile romanesti

Vanzarile cumulate ale primelor 50 de companii hoteliere din Romania au scazut cu peste 17% anul trecut, de la 3,56 miliarde lei la 2,95 miliarde lei, potrivit datelor furnizate de companii, potrivit Mediafax.

Criza economica a afectat industria hoteliera anul trecut, iar multe unitati au inchis o parte din etaje si au conservat camerele. Totodata, o serie de unitati mici, mai ales din statiunile montane, au fost scoase la vanzare.

Cu toate acestea, au fost si companii care au avut afaceri in crestere anul trecut. Astfel, patru din primele zece companii hoteliere au inregistrat cresteri anul trecut.


Pe primul loc in top se situeaza, la fel ca in 2008, Societatea Companiilor Hoteliere Grand, care administreaza hotelul de cinci stele Marriott din Capitala.


Firma a avut anul trecut o cifra de afaceri de 109,3 milioane lei, in scadere cu 21,7%. Sind Romania, societatea hoteliera a confederatiilor sindicale, care detine 15.500 de locuri de cazare in 24 de hoteluri si 25 de vile, a urcat o pozitie, pana pe locul 2.


Societea a inregistrat o crestere cu 4,3% a afacerilor, pana la aproape 109 milioane lei. Afaceri mai mari a avut si Ana Hotels, companie controlata de George Copos, ceea ce i-a permis sa urce de pe locul 5 pe 3.


Firma a avut in 2009 vanzari de 107,4 milioane de lei, cu 15,6% mai mari decat cu un an in urma.


Bucuresti Turism, firma care detine hotelul Radisson din Bucuresti, a urcat patru pozitii, pana pe locul 4, dupa o crestere semnificativa a afacerilor, de la 57 milioane lei la 99 milioane lei (73%).


Radisson, care cu cele 424 de camere este cel mai mare hotel de cinci stele din Romania, a fost deschis la jumatatea lunii septembrie a anului 2008.


Pe locul cinci, in coborare cu o pozitie, se afla lantul Continental Hotels, controlat de Radu Enache, care numara 16 hoteluri, trei dintre ele fiind operate sub brandul Ibis.


Firma a avut in anul 2009 o cifra de afaceri de 81,4 milioane lei, cu peste 16% mai mica decat cea inregistrata cu un an in urma. In schimb, a urcat un loc, pana pe 6, Societatea Comerciala de Tratament Balnear si Recuperate a Capacitatii de Munca T.B.R.C.M.


Societatea, care este detinuta de Casa Nationala de Pensii si are in proprietate 13 unitati de tratament balnear, cu o capacitate totala de cazare de peste 3.100 de locuri, a reusit sa-si creasca vanzarile cu 2,5%, de la 65,9 milioane lei la 67,6 milioane lei.


Chiar daca i-au scazut afacerile cu peste 6%, de la 55,4 milioane lei la 52 milioane lei, Turism Felix a trecut de pe locul 10 pe 7. Si World Trade Center Bucuresti, care administreaza hotelul Pullman (fostul Sofitel) a coborat un loc, dupa ce vanzarile au scazut de la 55,5 milioane lei la 46 milioane lei (17,1%).


Compania Hoteliera Intercontinental Romania, care administreaza hotelul cu acelasi nume din Bucuresti, a trecut de pe locul 12 pe locul 9, cu toate ca cifra de afaceri s-a redus anul trecut cu 22%, de la 50,7 milioane lei la 39,5 milioane lei.


Locul 10 in top, in urcare cu trei pozitii, este ocupat de Unita Turism Holding care, cu 25 de hoteluri care cumuleaza peste 3.500 de camere si 7.000 de locuri in restaurante, este cel mai mare lant hotelier din Romania.


Firma, detinuta de omul de afaceri Josef Goschy, a avut anul trecut vanzari in scadere, de la 48,9 milioane de lei la 38,8 milioane lei (20%). Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1525 ori
Citeste mai multe desprehotel marriott radisson vanzari