Jose Manuel Barroso: UE ar putea semna acordul de asociere cu R.Moldova intr-un an

Sambata, 15 Septembrie 2012, ora 17:11
1689 citiri
Jose Manuel Barroso: UE ar putea semna acordul de asociere cu R.Moldova intr-un an

Uniunea Europeana ar putea semna acordul de asociere cu Republica Moldova intr-un an, inaintea summitului Parteneriatului Estic, programat in septembrie 2013, apreciaza presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Informatia a fost dezvaluita de Guvernul de la Chisinau, dupa o convorbire telefonica intre Barosso si premierul Vlad Filat.

Presedintele CE a laudat eforturile autoritatilor moldovene pentru integrarea europeana, dand asigurari ca Executivul comunitar va sustine aspiratiile europene ale Republicii Moldova.

"In cursul conversatiei, Filat si Barroso au facut un schimb de opinii despre relatiile bilaterale si despre integrarea europeana. Jose Manuel Barroso a felicitat R.Moldova pentru continuarea procesului de reforme si pentru negocierile foarte eficiente cu UE, precizand ca va efectua o vizita oficiala la Chisinau in viitorul apropiat", precizeaza Guvernul moldovean.

Vlad Filat a reiterat angajamentul Republicii Moldova pe drumul european, declarand ca "Guvernul de la Chisinau va continua reformele pentru apropierea de standardele europene si pentru atingerea principalului obiectiv - integrarea europeana", adauga Guvernul moldovean.

Rusia i-a cerut R. Moldova intreruperea cooperarii energetice cu UE

Convorbirea telefonica intervine in contextul in care Rusia ar fi propus Republicii Moldova o reducere a pretului la gaze daca aceasta tara renunta la cooperarea energetica cu Uniunea Europeana. Ziarul Le Monde a notat chiar ca Republica Moldova este prima victima colaterala a ofensivei Uniunii Europene impotriva Gazprom:

"Decizia Comisiei Europene de a incepe o ancheta impotriva gigantului rus Gazprom, pentru manipularea preturilor si blocarea concurentei in mai multe state membre UE, este o lovitura de teatru in sectorul energetic. Deloc surprinzator, a atras o atitudine negativa din partea Moscovei, care nu a intarziat sa reactioneze", explica Le Monde.

Pe 11 septembrie, presedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care plaseaza companiile strategice sub autoritatea sa directa. In acest context, vizita premierului moldovean Vlad Filat la Moscova i-a oferit ocazia de a negocia un tarif redus pentru gazele rusesti.

"Insa, inaintea intrevederii dintre Vladimir Putin si Vlad Filat, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a facut publice conditiile Moscovei pentru examinarea cererii Chisinaului. Pentru a obtine o eventuala reducere cu 30% a pretului la gaze si pentru renegocierea datoriei de 4,1 miliarde de dolari (3,15 miliarde de euro), R.Moldova ar trebui sa denunte protocolul de aderare la acordul de cooperare energetica cu UE", noteaza Le Monde.

#acord de asociere UE Moldova, #Jose Manuel Barroso Republica Moldova, #Moldova UE , #Comisia Europeana