Jocurile Olimpice 2014: Soci, noua fortareata ruseasca

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 09:47
1751 citiri
Jocurile Olimpice 2014: Soci, noua fortareata ruseasca
Sursa foto: romaniatv.net

Cu trei saptamani inaintea startului Jocurilor Olimpice de iarna editia 2014, gazda competitiei, Soci, s-a transformat practic intr-un oras sub inalta supraveghere, fiind intesat de agenti de securitate, aflati la fiecare colt de strada, dar si in muntii din apropiere.

De teama unor posibile atentate, fortele de politie, care se vor ridica la aproximativ 37.000 de membri pe durata Jocurilor (7-23 februarie) sunt deja vizibile in aceasta statiune cu 350.000 de locuitori, situata la tarmul Marii Negre.

La finele lunii decembrie, doua atentate sinucigase s-au soldat cu 34 de morti intr-o gara si un troleibuz din Volgograd, in sudul Rusiei, la 700 km de Soci.

Membrii fortele de ordine au fost desfasurati pe soseaua de 50 km care leaga instalatiile olimpice de la malul marii, aflate in apropierea aeroportului, de cele montane, de la Krasnaia Poliana. Cele doua situri sunt legate, totodata, si de o linie de cale ferata, construita special pentru Jocurile Olimpice.

La gara de interconexiune situata la mica distanta de aeroport - o impresionanta constructie din sticla - calatorii sunt verificati din cap pana in picioare, prima oara la intrare, iar apoi inca o data la etaj. Acolo, ei sunt obligati sa porneasca toate obiectele electronice - telefoane mobile, tablete, calculatoare - sub ochii vigilenti ai politistilor.

"Este foarte strict, insa trebuie ca totul sa decurga bine" in timpul Jocurilor, considera Igor Dmitrofanov, un locuitor din Soci.

Majoritatea politistilor rusi nu stiu limba engleza

Trecerea cu o camera profesionala se poate dovedi insa mai dificila, chiar si cu acreditarea necesara, atunci cand te confrunti cu un ofiter de politie care nu stie limba engleza, asa cum a fost cazul unui ziarist al Agentiei France Presse (AFP).

Dupa 20 de controale de securitate la care au fost supusi in decurs de trei zile, doi jurnalisti de la AFP, echipati cu material video, au intalnit doar doi politisti capabili sa se exprime in limba engleza. Pentru traducere, ajutorul poate veni de la voluntarii Jocurilor Olimpice, atunci cand acestia se afla acolo, se arata intr-un comentariu France Presse.

Cozile la punctele de control ar putea deveni foarte mari

In conditiile in care pentru Jocurile de la Soci sunt asteptati 17.000 de ziaristi acreditati si zeci de mii de vizitatori, cozile la respectivele controale ar putea deveni foarte lungi.

Securitatea reprezinta o miza majora a acestor jocuri, intr-o regiune situata la cateva sute de km de micile republici instabile din Caucazul de Nord, unde fortele de ordine ruse se confrunta cu o rebeliune islamista. In iulie, seful acestei miscari, Doku Umarov, a facut apel la impiedicarea, prin "toate mijloacele", a desfasurarii Jocurilor Olimpice, din care presedintele Vladimir Putin intentioneaza sa faca o adevarata vitrina a Rusiei.

Masurile de securitate sunt la fel de drastice si in zona montana, unde schiorii sau simplii vizitatori sunt supusi unor controale draconice, asemanatoare cu cele din gara, pentru a ajunge la telecabine.

In trenurile care deservesc instalatiile olimpice, politisti si de membri ai serviciului de securitate al cailor ferate ruse patruleaza in permanenta.

La Soci, intrarile in oras sunt controlate de politie, la fel ca un post de frontiera. Accesul vehiculelor venind din afara este interzis pana in martie, dupa Jocurile Paralimpice (7-16 martie), cu exceptia detinatorilor unei acreditari.

De la intrarea in vigoare a masurilor de securitate intarite, pe 7 ianuarie, un gard de sarma de patru metri a fost ridicat in jurul garii feroviare din centrul orasului. Accesul se face printr-o cladire din prefabricate, in care calatorii sunt inspectati la sange.

"Personal, acest lucru nu ma deranjeaza, ci ma linisteste, deoarece este mai bine sa fie prea mult, decat insuficient", considera Iuliana Ruciopkina din Soci, rezumand sentimentele locuitorilor din oras in legatura cu aceste masuri fara precedent.

#securitate Soci, #Jocuri Olimpice 2014, #politisti rusi , #Stiri Jocurile Olimpice