Jocurile Olimpice 2012: Ce pret trebuie sa plateasca Londra?

Marti, 15 Mai 2012, ora 18:57
3068 citiri
Jocurile Olimpice 2012: Ce pret trebuie sa plateasca Londra?

Cu doar cateva luni inaintea startului Jocurilor Olimpice, Londra este nevoita sa faca fata cerintelor ridicate impuse de organizarea unui eveniment de o asemenea amploare. Care sunt dezavantajele pe care le intampina orasul organizator al Jocurilor Olimpice 2012?

Singurul oras care a organizat Jocurile Olimpice si a avut un feedback pozitiv in ultimii 30 de ani a fost Barcelona. Va reusi Londra sa ii calce pe urme?

In 2005, cand orasul a castigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice contextul economic si social mondial era altul. Acceptul Comitetului ca Londra sa organizeze evenimentului a venit inaintea atacurilor teroriste, inaintea crizei finaciare, inainte de a cunoaste cerintele foarte stricte impuse de Comitelului Olimpic International, scrie Businessinsider.

Jocurilor Olimpice, fiasco economic pentru alti organizatori

In multe din cazuri, organizarea Jocurilor Olimpice a adus adevarate dezastre financiare. Spre exemplu, bugetul Greciei pentru organizarea evenimentului s-a ridicat la 11 miliarde de dolari, aproape dublandu-se fata de estimarile initiale. In plus, multe din unitatile de cazare construite pentru a acoperi cererea ridicata din perioada Jocurilor Olimpice sunt in prezent inutile.

Economistii: Organizarea JO nu este o investitie inspirata pentru Londra

Economistii englezi angajati sa verifice cat de avantajos este din punct de vedere economic pentru Londra sa organizeze Jocurile Olimpice au ajuns la concluzia ca nu a fost o investitiei inspirata.

"Rezultatele cuantificabile care vin dupa organizarea unui eveniment de o asemenea amploare se lasa asteptate", sunt de parere specialistii.

Fostul primar al Londrei, Ken Livingstone, ar fi acceptat acest proiect doar pentru ca isi propusese sa refaca infrastructura in Estul Londrei.

Un consultant platit cu 34.000 de dolari pe luna

Cu toate acestea, Guvernul Britanic este hotarat sa impresioneze Comitetul Olimpic International. Pentru a face acest lucru, plateste un consultant de top implicat in proiect cu 34.000 de dolari pe luna.

Cand reprezententatii Comitetului Olimpic International au vizitat Londra, reprezentantii guvernului au urmarit traseul parcurs de acestia cu ajutorul unui sistem de supraveghere cu echipamente video pentru profesionisti CCTV.

Costurile totale, de la 3,9 dolari, la 19 miliarde de dolari

Bugetul necesar pe care Londra a trebuit sa-l puna la bataie pentru a obtine aprobarea de organizare a evenimentului a fost de 3,9 milioane de dolari. Insa in mod inevitabil, costurile s-au extins. Constructia Aquatics Center, bugetata initial cu 118 milioane de dolari, a ajuns la 434 milioane de dolari.

Potrivit estimarile specialistilor, costurile totale ale organizarii Jocurilor Olimpice ajung in jurul valorii de 19 miliarde de dolari. Din aceste costuri, Comitetul Olimpic va acoperi doar 1,6 miliarde de dolari.

Organizatorii au pretentii exagerate

Cu toate acestea, organizatorii trebuie sa se supuna regulilor Comitetului Olimpic. Spre exemplu, 400 de km din sosea trebuie destinata exclusiv sportivilor si organizatorilor.

Organizatorii trebuie sa aiba la dispozitie cel putin 500 de limuzine. In plus, ei trebuie sa aiba rezervate si platite 40.000 de camere de hotel, dintre care 1.800 la hoteluri de patru si cinci stele.

Londra trebuie sa cedeze drepturile de autor pentru toate sloganurile si promo-urile Jocurilor Olimpice, inclusiv numele "Londra 2012".

#Jocurile Olimpice Londra, #jocurile olimpice 2012, #organizare Jocurile Olimpice , #Sportivi romani Olimpiada