Tot mai putine orase vor putea sa gazduiasca Jocurile Olimpice din cauza incalzirii globale

Marti, 16 August 2016, ora 18:08
4574 citiri
Tot mai putine orase vor putea sa gazduiasca Jocurile Olimpice din cauza incalzirii globale
Foto: Tweaktown

Schimbarile climatice care vor interveni in urmatoarele decenii risca sa reduca numarul oraselor care pot gazdui Jocurile Olimpice de vara la doar cateva locur mai friguroase

Un studiu recent arata ca, pana in 2085, numarul oraselor gazda din emisfera nordica s-ar putea reduce la 33, doar 8 dintre acestea fiind situate in afara Europei, ca urmare a incalzirii globale, informeaza IB Times.

"Schimbarile climatice pot influenta dezvoltarea sporturilor olimpice", afirma Kirk Smith, co-autor al studiului. Acesta a dat exemplul posibilitatii anularii unei curse de maraton din cadrul intrecerilor olimpice.

"Daca tot investesti miliarde de dolari in gazduirea unui eveniment, vei dori sa ai certitudinea ca nu esti nevoit sa anulezi totul in ultimul ceas", a explicat Smith.

Emisfera nordica gazduieste aproximativ 90% din populatia globului, dar, pana in prezent, cercetatorii nu si-au facut griji decat pentru alegerea oraselor gazda pentru Jocurile Olimpice de iarna, acestea trebuind sa aiba potentialul de a genera indeajuns de multa zapada si de a oferi temperaturi indeajuns de reci pentru desfasurarea probelor.

Acum insa, iata ca si orasele care vor dori sa gazduiasca Jocurile Olimpice de vara trebuie sa treaca prin aceleasi furci caudine. Doar 33 de orase din emisfera nordica ar mai putea fi gazda unei Olimpiade de vara, in 2085.

25 dintre acestea sunt situate in Europa de Vest, in zonele mai friguroase, in timp ce metropole importante precum Istanbul, Paris, Roma, Madrid sau Budapesta deja nu vor mai putea fi gazde olimpice.

La fel, in 2085, orasul Tokyo se va dovedi prea incins pentru a mai putea gazdui intreceri sportive de anvergura.

Sankt Petersburg (Rusia), Riga (Letonia), Bishkek (Kirghiztan) si Ulan-Bator (Mongolia) sunt cateva orase care ar putea fi gazde ale Jocurilor Olimpice in viitor, alaturi de Calgary, San Francisco si Vancouver de pe continentul american.

Din Africa si America Latina nu a putut fi selectat niciun oras care sa corespunda conditiilor climatice necesare pentru organizarea unei Olimpiade.

In plus, cercetatorii sustin ca, in ritmul actual de crestere a temperaturii la nivel global, peste un secol doar Dublin, Belfast, Edinburgh si Glasgow vor mai reprezenta optiuni pentru selectarea unui oras gazda al JO in emisfera nordica.

"Schimbarile climatice ne vor forta sa ne modificam comportamentul fata de lucruri cu care eram obisnuiti de cand lumea si pamantul. Aceasta include si trimiterea copilului afara la fotbal sau o alergare de dimineata.

Daca atletii de elita ai lumii au nevoie sa fie protejati de schimbarile climatice, ce sa mai spunem despre noi?", mai spune Kirk SDmith, co-autorul ingrijoratorului studiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incalzire globala, #jocuri olimpice, #orase gazda JO, #schimbari climatice , #Investitii