Jocurile Olimpice au devenit prea scumpe? Se cere un oras gazda permanent pentru competitie

Vineri, 07 August 2015, ora 16:30
4084 citiri
Jocurile Olimpice au devenit prea scumpe? Se cere un oras gazda permanent pentru competitie
Foto: Geograph.org.uk

Din ce in ce mai multe voci ale adeptilor stabilirii unui singur oras gazda al Jocurilor Olimpice se fac auzite, iar acestia invoca nu doar traditia antica, ci si argumente economice.

Cu un numar din ce in ce mai mare de orase care se plang de costurile ridicate ale infrastructurii necesare organizarii Jocurilor Olimpice, adeptii variantei unui singur oras olimpic cred ca au sanse sa se faca auziti in interiorul Comitetului International Olimpic (CIO), relateaza portalul International Business Times.

Costuri exagerate

Din goana dupa o expunere mediatica cat mai mare, guvernele statelor si autoritatile unor metropole celebre nu ezita sa se inscrie in cursa pentru organizarea Jocurilor Olimpice de vara sau de iarna.

Nu intotdeauna sperantele lor de a dezvolta rapid infrastructura zonei si avantajele economice se dovedesc pe masura asteptarilor.

Mai ales ca, in unele cazuri, costurile reale depasesc bugetul initial, arhitectii se intrec in solutii fanteziste si costisitoare, iar riscurile de securitate mai scot alte zeci de milioane de dolari din buget.

Au patit-o rusii la Soci, la ultima editie a Olimpiadei de Iarna, cand bugetul de 40 de miliarde de dolari s-a dovedit extravagant, dar insuficient pentru a asigura conditiile superioare de cazare obisnuite in cazul unei manifestari de o asemenea anvergura.

Mai nou, inclusiv autoritatile din Rio de Janeiro, oras gazda al Olimpiadei de vara de anul viitor, observa ca bugetul initial de 2 miliarde alocat evenimentului s-a umflat deja spre suma de 13 miliarde, iar constructorii raporteaza intarzieri in efectuarea lucrarilor.

"Un oras gazda permanent va rezolva problema costurilor exagerate reprezentate de construirea unor edificii imense.

In plus, nu ai nici problema viitoarei destinatii pe care o vor avea aceste cladiri", sustine John Rennie Short, profesor de politici publice si dezvoltare urbana la Universitatea Maryland.

Dezastre bugetare

Primul oras impins la limita de costurile organizarii unei Olimpiade a fost Montreal, in 1976. Bugetul a fost depasit cu mult fata de estimarile initiale, orasul canadian platind vreme de trei decenii o datorie de 1,5 miliarde de dolari.

Ceva mai recent, Atena s-a incarcat cu o cheltuiala de 15 miliarde de dolari, in timpul Olimpiadei din 2004, suma fiind dubla fata de cea stabilita initial.

La doua saptamani dupa finalul JO, satul olimpic din Atena era deja o alta ruina adaugata metropolei, autoritatile nestiind ce folosinta sa dea acestor cladiri.

Conform unei estimari facute de revista The Economist, costurile organizarii unei editii a Jocurilor Olimpice sunt depasite in medie cu 180%.

"Majoritatea oamenilor admit ca exista un grad ridicat de extravaganta ireala in Jocurile Olimpice. Nu doar in finantarea si in gradul de organizare, ci chiar si in numarul de sporturi introduse. A devenit ridicol", sustine Roger Howard, jurnalist britanic independent.

Occidentalii se retrag

In acest moment, soarta Olimpiadei de la Rio incepe sa fie pusa sub semnul intrebarii. In mai, gradul de realizare a constructiilor din satul olimpic era de doar 10%.

Prin comparatie, la editia precedenta, de la Londra, britanicii avea 80% din constructii realizate cu un an inainte de inceperea JO.

La o verificare a standardelor de mediu efectuata de inspectorii CIO, s-a descoperit ca sursele de alimentare cu apa destinate satului olimpic de la Rio colcaiau de bacterii si virusi.

Marile orase din Occident au inceput, de altfel, sa se retraga pe capeate din competitia desemnarii unui oras gazda. Boston si-a anuntat recent retragerea candidaturii pentru editia din 2024 a Olimpiadei de vara.

Lista candidatelor pentru Olimpiada de iarna din 2022 s-a scurtat rapid dupa ce 7 orase europene, printre care Oslo si Cracovia, au abandonat competitia, lasand loc liber Beijingului.

Inclusiv spiritul olimpic pare sa fi disparut chiar din comitetul organizator.

CIO, considerata o organizatie non-profit, a raportat venituri de 8 miliarde de dolari intre 2008 si 2012, in mare parte din incasarile pe drepturile de televizare a competitiilor.

"CIO si-a facut acum un obicei de a fi partas la profituri, fara a se alatura si la cheltuieli. In cel mai fericit caz, putem spune ca este un pic mai bun decat FIFA", a punctat profesorul Short.

La poalele Olimpului

Cei mai multi adepti ai stabilirii unui oras olimpic vad Grecia ca fiind locatia cea mai potrivita pentru Olimpiadele de vara. Nu este o varianta noua si nici foarte fantezista.

In 1980, cand Olimpiada a fost gazduita de Moscova, Statele Unite au ales sa boicoteze Jocurile Olimpice, dar un grup de senatori din Congresul american a luat in discutie propunerea de a desemna o singura tara gazda pentru acest tip de evenimente.

"Finantarea nu este o problema, ci stabilirea tarii gazda si a organizatorilor", mai spune profesorul Short, facand referire in special la recentul apetit al CIO pentru banii proveniti din organizarea acestor evenimente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii Jocuri Olimpice, #buget infrastructura orase olimpice, #datorii Olipiada, #venituri Olimpiada , #Investitii