Jocurile Olimpice 2012: Cei mai criticati sponsori

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 08:31
3165 citiri
Jocurile Olimpice 2012: Cei mai criticati sponsori

Mai sunt doar cateva saptamani pana la demararea Jocurilor Olimpice din Londra, iar campaniile de publicitate ale marilor sponsori ai companiei par sa ia cu asalt toate sursele media.

In timp ce companiile profita de pe urma atletilor si a plusului de imagine care vine odata cu calitatea de sponsor al Jocurilor Olimpice, presa vuieste de avantajele si dezavantajele colaborarilor dintre organizatori si marile companii care contribuie cu bani la organizarea competitiei.

In timp ce unele companii sunt laudate, altele, precum McDonald's sau Coca-Cola sunt "onorate" cu opinii negative, scrie NY Daily News.

Pe lista sponsorilor la Jocurile Olimpice se afla McDonald's, Coca-Cola, Acer, Dow, GE, Omega, Panasonic, P&G, Samsung si Visa, fiecare contribuind cu aproximativ 100 milioane de dolari pentru doua competitii.

Banii care provin din buzunarele acestor companii reprezinta aproximativ 40% din suma totala de care dispun organizatorii Jocurilor Olimpice. Multe dintre aceste companii au o istorie indelungata de sponsorizare a Jocurilor Olimpice. Spre exemplu, Coca Cola este sponsor inca de la inaugurarea primelor Jocuri moderne, in timp ce Visa si McDonalds au zeci de ani in spate.

Contractul si critica

Desi McDonald's este sponsor al Jocurilor Olimpice de aproape trei decenii, acordul dintre cele doua parti este in continuare criticat din cauza imaginii de "mancare nesanatoasa" creata in jurul restaurantului fast-food, care nu s-ar potrivi cu viata sportiva a atletilor. Cu toate acestea, compania a platit si anul acesta peste 50 de milioane de dolari pentru a face parte din lista sposorilor competitiei din Londra si inca atat pentru editia urmatoare.

Pe langa publicitatea de care beneficiaza, McDonald's are dreptul sa foloseasca logoul competitiei si celebrele inele in eforturile sale de marketing.

Anul acesta, prin intelegerea dintre Comitetul de Organizare si companie, tuturor celorlalti comercianti le este interzisa vanzarea de cartofi prajiti. Singura exceptie este alaturarea cartofilor de peste, un fel de mancare adorat de britanici.

O acuza similara este adusa si Coca-Cola, multi considerand ca asocierea dintre compania care produce numeroase bauturi carbogazoase si evenimentul sportiv, nu este in cel mai bun interes al competitiei.

Colaborarea dintre organizatorii Jocurilor Olimpice si compania Dow Chemical este insa una dintre cele mai controversate anul acesta, dupa ce politicienii londonezi au sustinut ca dezastrul din 1984 de la Bhopal, cu care Dow Chemical este direct legata, va dauna reputatiei competitiei de anul acesta.

Membrii consiliului general al Londeri au declarat ca Organizatorii Olimpiadei de la Londra si Comitetul Olimpic International ar trebui sa se gandeasca mai mult la impactul asupra mediului, societatii si eticii unei companii cand acorda astfel de contracte.

"Exista un entuziasm veritabil cu privire la Jocurile Olimpice in intreaga Londra, dar acesta e in pericol de diminuare de asocierea cu companii precum Dow Chemical. Compania a negat vehement orice legatura cu dezastrul din Bhopal, India, unde aproximativ 25.000 de rezidenti au murit dupa o scurgere de gaze la o fabrica de pesticide care apartinea Union Carbide, o subsidiara cumparata in 2001 a Dow Chemical.

De unde mai vin banii pentru Jocurile Olimpice?

Inca o sursa majora de bani in competitie vine din drepturile de televizare. Suma totala la care se ridica drepturile de difuzare a competitiilor din aceasta vara se ridica la 3,9 miliarde de dolari. In Statele Unite ale Americii drepturile au fost castigate de NBC, care a platit deja 1,18 miliarde de dolari, bani recuperati deja aproape in totalitate prin vanzarea de spatiu publicitar. Astfel, conform celor mai recente cifre, NBC a vandut publicitate in valoare de 1 miliard de dolari, dar spera sa obtina mai mult in saptamanile care urmeaza pentru a-si acoperi costurile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#jocuri olimpice, #Jocuri Olimpice 2012 Londra, #sponsori Jocuri olimpice , #Investitii