"Unii membri ai Guvernului s-au grabit sa anunte cresteri salariale"

Miercuri, 04 August 2010, ora 23:29
1206 citiri
"Unii membri ai Guvernului s-au grabit sa anunte cresteri salariale"

Presedintele Traian Basescu a criticat, miercuri, la TVR, faptul ca unii membri ai Guvernului s-au grabit sa anunte, "cand nici nu se terminasera ecourile conferintei de presa" in care FMI a prezentat mesajul de incredere la adresa masurilor de austeritate din Romania, cresteri salariale in 2011, potrivit Mediafax. 

El a declarat ca cel mai important mesaj al delegatiei FMI care a vizitat Romania este acela ca tara noastra si-a respectat angajamentele, mai putin cele legate de arierate. "Nici nu se incheiasera ecourile conferintei de presa si deja aveam anunturi ale membrilor Guvernului cum vor mari salariile in 2011", a spus Basescu la TVR.

El nu a facut nominalizari. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat luni ca fondul de salarii stabilit pentru anul viitor, corelat cu restructurarea a 60.000 posturi din sistemul public, permite o crestere salariala medie de peste 10%, pentru care ramane insa de stabilit cum va fi distribuita, in baza sistemului unitar.

Marti, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ca salariile din sistemul bugetar ar putea reveni incepand de anul viitor, in trepte, la nivelurile de dinaintea reducerii cu 25%. Salariile din sectorul bugetar au scazut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizand asftel reducerea cheltuielilor bugetare, in incercarea de a se incadra in tinta de deficit bugetar de 6,8% convenita cu FMI.

Memoramdumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, prezentat in luna mai, prevede ca Guvernul va elimina cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an pentru angajatii din sectorul public, masura ce va fi prevazuta in bugetul pentru 2011.

Ulterior, ministrul Finantelor a declarat ca salariile bugetarilor ar putea creste anul viitor cu 7% in medie pe tot sectorul public, in conditiile in care vor fi concediati 70.000 de angajati si nu se va renunta la al 13-lea salariu.

Autoritatile romane ar putea sa majoreze salariile bugetarilor anul viitor, in conditiile unui proces mai rapid al concedierilor, insa FMI recomanda ca scaderea cu 25% aplicata de la 1 iulie sa nu fie inversata, potrivit sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Daca va exista un control ferm al cheltuielilor se va putea face loc pentru anumite majorari de salarii. Sfatul nostru este ca scaderea cu 25% a salariilor bugetarilor sa nu fie inversata anul viitor", a spus Franks. 

#basescu, #salarii, #videanu, #vladescu , #stiri Jeffrey Franks