Romania vs. Ungaria: cine isi joaca mai bine cartea cu FMI

Luni, 26 Iulie 2010, ora 19:40
1488 citiri
Romania vs. Ungaria: cine isi joaca mai bine cartea cu FMI

Romania pare decisa sa preia de la Ungaria rolul de favorita a Fondului Monetar International (FMI), dupa ce premierul ungar Viktor Orban a preferat rolul de boxer celui de pudel in relatia cu institutia internationala, potrivit blogului cotidianului britanic Financial Times (FT), citat de Mediafax. 

Sosirea misiunii FMI in Romania, la numai o saptamana dupa ce oficialii Fondului au parasit Ungaria suparati, are o anumita doza de ironie, noteaza Chris Bryant, corespondentul FT pentru Europa Centrala si de Est, pe blogul publicatiei britanice.

Bryant acopera in regiune Austria, Ungaria, Romania si Slovenia. "Ungaria a fost pentru mult timp favorita FMI, din cauza zelului pentru masuri de austeritate aratat inca din 2006. Dar, preferand rolul de boxer celui de pudel, Viktor Orban, noul premier ungar, a transmis Fondului saptamana trecuta ca isi poate pastra sfaturile", scrie Bryant.

Romania s-a miscat mai incet de la debutul crizei, dar pare decisa sa fure "mantia corectitudinii fiscale" pe care a aruncat-o Ungaria, adauga corespondentul FT.

Cu un deficit care ameninta sa se apropie de 9% in acest an, ministrii au convenit rapid un pachet salbatic de masuri de austeritate, inclusiv reducerea salariilor din sectorul public cu 25%. Ulterior au adaugat o majorare a TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, dupa ce anumite masuri au fsot blocate de Curtea Constitutionala.

De asemenea, ar trebui sa urmeze desfiintarea a zeci de mii de locuri de munca din sectorul public. Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a declarat luni ca Romania nu este in pericol de a se confrunta cu o suspendare a a acordului de imprumut (spre deosebire de Ungaria).

Cu o economie care ar urma sa inregistreze o crestere de 0,6% in acest an si de 2,5% in 2011, Ungaria ar putea sustine ca a luat cea mai buna decizie. Ultima prognoza publicata de FMI pentru Romania indica o contractie economica de 0,5% in acest an.

Franks a declarat, luni, ca Fondul va revizui urmatoarea perioada prognoza privind scaderea PIB al Romaniei in acest an.

Potrivit unei note de cercetare publicata saptamana trecuta de Capital Economics, Ungaria va fi obligata la un anumit moment sa se intoarca la FMI, insa deja in acel moment conditiile vor fi mai dificile.

Pietele financiare vor decide in final daca strategia pudelului sau cea a boxerului este mai eficienta, noteaza Bryant.

Romania a incheiat in martie anul trecut un acord de aproximativ 20 de miliarde de euro cu FMI si alte institutii internationale, dupa ce in octombrie 2008 Ungaria a fost nevoita sa contracteze un imprumut similar in contextul crizei financiare.

O delegatie a FMI se afla de luni la Bucuresti, pentru o noua evaluare a acordului stand-by, urmand sa fie discutat si un nou set de prognoze privind economia. 

#romania, #ungarie, #fmi, #ue, #jeffrey franks, #acord, #imprumut , #stiri Jeffrey Franks