Romania trebuie sa atace coruptia si birocratia - Jeffrey Franks

Marti, 10 Mai 2011, ora 12:58
1689 citiri
Romania trebuie sa atace coruptia si birocratia - Jeffrey Franks

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca Romania trebuie sa "atace" coruptia si birocratia, cheia impotriva coruptiei fiind simplitatea si transparenta sistemelor, precum si responsabilitatea.

"Trebuie sa atacam coruptia. Adesea vorbesc cu experti pe teme de coruptie, cheia impotriva coruptiei fiind sisteme mai simple, transparente si responsabilitatea.

Cu cat sunt mai simple sistemele, cu atat exista mai putine oportunitati de coruptie, cu cat este mai transparent sistemul, cu atat este mai usor pentru toata lumea sa stie regulile si este mai greu sa le incalce.

Trebuie sa faci lucrurile astfel incat oamenii sa respecte regulile si astfel se imbunatateste si cadrul institutional", a precizat Franks.

Oficialul FMI sustine ca trebuie sa fie combatuta birocratia prin imbunatatirea sistemului de reglementare.

"Romania trebuie sa faca eforturi la partea informala a lucrurilor, mai exact ce trebuie sa facem pentru a imbunatati institutiile.

In primul rand trebuie reformat sistemul juridic, trebuie sa facem un sistem mai eficient mai previzibil, mai putin costisitor din punct de vedere al timpului.

De asemenea, sectorul public trebuie sa isi imbunatateasca eforturile astfel incat impozitele sa devina mai facile, autorizarile sa devina mai usor de obtinut", a explicat Franks.

Acesta a precizat ca Banca Mondiala si Comisia Europeana fac analize functionale functionale la nivelul mai multor ministere pentru a le ajuta sa isi eficientizeze activitatea.

"S-a lucrat cu privire la optimizarea impozitelor si taxelor, dar asta nu inseamna reducerea sau majorarea unor taxe, ci cum putem facilita sistemele de depunere si de percepere a acestor taxe, fiind proces vital", potrivit oficialului FMI.

#romania, #jeffrey franks, #coruptie romania, #birocratie romania, #evaluare fmi , #stiri Jeffrey Franks