Ratingul Romaniei ar putea creste in urmatoarele 24 de luni - Jeffrey Franks

Marti, 10 Mai 2011, ora 14:51
1951 citiri
Ratingul Romaniei ar putea creste in urmatoarele 24 de luni - Jeffrey Franks

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca ratingul de tara al Romaniei ar putea creste in urmatoarele 24 de luni, "daca politicile continua asa cum s-a stabilit", informeaza NewsIn.

"Referitor la ratingul exact al Romaniei, eu nu hotarasc ceea ce fac agentiile.

Cred ca unele dintre aceste agentii au dat semnalul ca, daca Romania continua politica pe care o are acum, au tendinta sa ofere o crestere a ratingului mai tarziu.

Daca ne uitam la spread-ul pentru Romania, aceasta este plasata intr-un grup bun de tari.

Este trecuta pentru o crestere a ratingului de investitii. Sunt increzator ca daca politicile continua sa urmeze asa cum s-a stabilit, in urmatoarele 24 luni cred ca vom vedea o crestere a ratingului de tara", a spus Franks.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa declara recent ca o reevaluare a ratingului acordat Romaniei ar putea avea loc la sfarsitul anul viitor, dupa ce se va consuma o parte a ciclului electoral.

El a spus ca agentiile de rating urmaresc ce face piata si lasa un bun timp ca sa vada daca riscurile adverse nu sunt cele care se vor concretiza.

Romania este evaluata de catre S&P cu un rating 'BB+', cel mai inalt nivel din clasa speculativa (junk), iar perspectiva este negativa.

Moody's Investors Service este singura agentie ce acorda inca rating investitional Romaniei, cotata la 'Baa3', in timp ce ratingul acordat de Fitch este 'BB+'.

O inversare a programului de consolidare fiscala, precum si o stagnare a reformelor structurale ar putea cobori ratingul Romaniei sub nivelul de acum, Baa3, arata recent, intr-un raport, vicepresedintele si senior analistul din cadrul Moody's, Atsi Sheth.

De asemenea, analistul Moody's mentiona ca rating-ul ar putea fi ridicat cel mai probabil pe baza dovezilor ca recentele masuri de ajustare bugetara duc la o reducere semnificativa a deficitului fiscal si ca prudenta fiscala poate fi sustinuta pe termen mediu.

"Masurile de reducere a costurilor asistentei medicale, imbunatatirea performantei intreprinderilor de stat si consolidarea capacitatii de absorbtie a fondurilor UE ar putea avea, de asemenea, un efect pozitiv pentru rating", se preciza in raport.

Principalele provocari pe care senior analistul Moody's le vede sunt presiunile asupra finantelor publice, care decurg dintr-o baza de impozitare redusa, din cresterea costurilor in sectorul sanatatii si din performantele slabe ale intreprinderilor de stat. De asemenea, se mentioneaza incapacitatea de a absorbi fondurile UE pentru proiecte de investitii, precum si ineficientele in domeniul energiei, fortei de munca si transporturilor, care afecteaza competitivitatea pe termen lung. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#jeffrey franks fmi, #rating de tara, #ratingul romaniei, #fmi , #stiri Jeffrey Franks