Modificarea dobanzii BNR, necesara in acest an (Jeffrey Franks)

Marti, 28 Iunie 2011, ora 17:03
1487 citiri
Modificarea dobanzii BNR, necesara in acest an (Jeffrey Franks)

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca Banca Nationala a Romaniei poate modifica dobanda de politica monetara mai tarziu, in acest an, si nu neaparat in sedinta Consiliului de Administratie al BNR, anunta Mediafax.

"Este decizia Bancii Nationale a Romaniei daca sa majoreze dobanda sau nu. As spune insa, ca in cazul unei majorari a dobanzii cheie nu trebuie sa ne uitam neaparat la ce se intampla in acest moment cu inflatia, ci care sunt asteptarile pentru urmatoarele 12-18 luni, pentru ca politica monetara necesita o anumita perioada pana sa isi faca efectul.

Banca Nationala trebuie sa se uite la modelele sale, care este prognoza de inflatie pentru 2012 si, pe aceasta baza, sa ia o decizie", a afirmat Franks.

Potrivit analistilor, Consiliul de Administratie al BNR va decide, cel mai probabil, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an.

"Cred ca o decizie de schimbare a politicii monetare ar trebui luata mai tarziu in acest an, nu neaparat in aceasta sedinta", a spus Franks.

Intr-un comunicat transmis marti de FMI, dupa aprobarea primei evaluari a acordului cu Romania, directorul general interimar al institutiei, John Lipsky, spune ca presiunile inflationiste au fost mai puternice decat s-a anticipat, din cauza socurilor legate de preturile internationale la alimente si combustibil.

"Autoritatile au anuntat in mod adecvat o modificare in politica monetara, cu tendinta de intarire. O modificare a politicii monetare mai rapida ar putea fi necesara pentru a asigura ca presiunile inflationiste si efectele de runda a doua sunt izolate", a aratat Lipsky.

#dobanda bnr, #fmi, #jeffrey franks, #modificare dobanda cheie , #stiri Jeffrey Franks