Jeffrey Franks: autoritatile romane au optat pentru taierea cheltuielilor

Marti, 11 Mai 2010, ora 14:17
1087 citiri
Jeffrey Franks: autoritatile romane au optat pentru taierea cheltuielilor

FMI a propus mai multe masuri de reducere a deficitului bugetar mai echilibrate intre cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor, iar autoritatile romane au optat pentru taierea cheltuielilor, a declarat intr-un interviu seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, transmite Mediafax.

"Am analizat mai multe optiuni, diverse, iar majoritatea propunerilor noastre erau mai echilibrate intre venituri si cheltuieli. Am discutat mai multe scenarii diferite cu autoritatile in timpul misiunii noastre, care tocmai s-a incheiat.

Guvernul - presedintele, premierul si ministrul Finantelor sustinuti de intregul Cabinet - au luat decizia de a merge pe aceasta abordare", a aratat Franks.

Intrebat daca reducerea cu 25% a fondului de salarii bugetare era necesara, Franks a afirmat ca situatia fiscala dificila impunea adoptarea unor masuri, iar autoritatile au ales reducerea cheltuielilor.

"Pai, guvernul se regasea intr-o situatie dificila, pentru ca prognoza revizuita de deficit pentru 2010, fara nicio masura, arata un deficit de 9% din PIB.

Deci era nevoie de masuri serioase. Au fost mai multe posibilitati din care ar fi putut alege autoritatile - diverse variante care vizau simultan atat masuri pe partea de venituri, cat si pe cea de cheltuieli - dar decizia lor a fost sa se bazeze aproape exclusiv pe reducerea cheltuielilor publice", a raspuns Franks.

Un comunicat al FMI transmis vineri sublinia ca institutia nu a insistat pentru reducerea salariilor si a pensiilor din Romania, decizia apartinand partii romane.

Anterior aparitiei informatiilor privind masurile de reducere drastica a cheltuielilor publice, anuntate initial joi de presedintele Traian Basescu, in presa au fost vehiculate drept masuri de scadere a deficitului majorarea semnificativa a impozitelor, respectiv cresterea TVA de la 19% la 24% si a cotei unice de la 16% la 20%.

"Am avut de ales intre alternativa oferita de FMI, de crestere a TVA la 24%, a cotei unice la 20% si reducerii fondului cu salarii cu 20% si intre reducerea cheltuielilor cu salariile, pensiile si alte transferuri sociale. Am ales raul cel mai mic", a declarat duminica premierul Emil Boc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#autoritati, #cheltuieli, #fmi, #guvern , #stiri Jeffrey Franks