Jeffrey Franks a vorbit cu ministrul Sanatatii despre coplata

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 00:50
1565 citiri
Jeffrey Franks a vorbit cu ministrul Sanatatii despre coplata

Seful misiunii Fondului Monetar International, Jeffrey Franks, a discutat, joi dupa-amiaza, cu ministrul Sanatatii, Cseke Attila, punctele din acordul autoritatilor romane cu FMI, printre care reducerea cheltuielilor si coplata in sanatate, potrivit Mediafax.

"Am avut discutii productive, colegii mei au mai ramas in Ministerul Sanatatii. Vedeti, exista niste conditii in programul stabilit legate de ajustarea cheltuielilor in Ministerul Sanatatii", a declarat seful misiunii FMI, la iesirea din sediul MS.

Intrebat daca a discutat cu ministrul Cseke Attila despre coplata, Jeffrey Franks a spus ca a fost analizat si acest subiect, seful misiunii FMI plecand apoi spre Ministerul Finantelor. Discutiile membrilor misiunii FMI cu reprezentantii Ministerului Sanatatii au durat o ora, Jeffrey Franks participand numai la prima parte a acestei intalniri.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a spus, la finalul intrevederii, ca discutiile cu reprezentantii FMI au vizat punctele din acordul cu FMI.

"S-a discutat despre proiectul privind introducerea de la 1 ianuarie 2011 a sistemului de coplata, dar si despre reducerea cu 9.200 a numarului de paturi din sistemul sanitar, acest punct fiind deja realizat.

De asemenea, a fost realizat si sistemul de clawback (toti furnizorii de medicamente pentru piata romaneasca trebuie sa finanteze cu o anumita cota din vanzari sistemul de sanatate, n.r.)", a precizat purtatorul de cuvant. Tot in cadrul discutiei de la Ministerul Sanatatii a fost abordata problema cheltuielilor de personal.

"In sistemul sanitar, cheltuielile de personal trebuie sa se incadreze in limita a 70 la suta din bugetul unitatii sanitare incepand cu 1 ianuarie 2011, potrivit legislatiei in vigoare.

De asemenea, ministrul Sanatatii a explicat delegatiei FMI stadiul descentralizarii din sistemul sanitar, precizand ca acesta a fost realizat in proportie de peste 90 la suta", a adaugat purtatorul de cuvant al MS. Reprezentantii FMI au discutat, joi, si cu ministrul Muncii, Mihai Seitan.

Guvernul a discutat, miercuri, despre introducerea sistemului de coplata pentru servicii medicale, dar a decis sa continue discutia in sedinta Coalitiei, unde vor fi stabilite categoriile de persoane exceptate de la obligatia acestei plati, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

Executivul s-a angajat in negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana sa introduca sistemul de coplata pentru servicii medicale, iar ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua plata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti, conform intelegerii cu cele doua institutii.

O misiune comuna a FMI si Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru cea de-a cincea revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie.

In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii in luna septembrie eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #jeffrey franks, #sanatate, #cseke attila , #stiri Jeffrey Franks