Guvernul va plati arierate si in acest an din Fondul de rezerva bugetara

Luni, 21 Martie 2011, ora 23:36
1906 citiri
Guvernul va plati arierate si in acest an din Fondul de rezerva bugetara

Sumele pentru plata arieratelor vor putea fi alocate si in acest an din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Executivului, dupa sistemul aplicat in 2010, a decis Guvernul, prin derogare de la prevederile Legii finantelor publice, informeaza Mediafax.

Decizia a fost luata prin ordonanta de urgenta aprobata de Guvern.

"Prin derogare de la prevederile Legii finantelor publice, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se pot aloca, pana la sfarsitul anului 2011, prin hotarare a Guvernului, sume si pentru plata arieratelor", se arata in actul normativ.


Legea finantelor publice stabileste ca Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului se repartizeaza unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, pentru finantarea "unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar".

Un studiu prezentat in luna iunie de catre Institutul pentru Politici Publice arata ca peste 70% dintre primarii care au obtinut in 2009 bani din Fondul de rezerva al Guvernului apartin PDL, in conditiile in care cu un an inainte, in 2008, edilii democrat-liberali au primit de la Executiv fonduri reprezentand doar 6% din total, cei mai multi bani fiind atributi atunci primariilor PNL.

Fondul Monetar International a acordat Romaniei o noua derogare privind arieratele, Guvernul ratand tinta stabilita in aceasta privinta cu institutia financiara la fiecare evaluare de la inceputul acordului actual.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat, in luna februarie, ca datoriile restante ale companiilor de stat insumeaza echivalentul a 5% din PIB, facturile neplatite constituind o frana majora pentru cresterea economica.

Avand in vedere nivelul prognozat de autoritati pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezulta ca valoarea arieratelor companiilor de stat se ridica la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

Oficialul FMI a explicat atunci ca va fi realizata o analiza completa a arieratelor si in lunile urmatoare se va lucra impreuna cu Guvernul la o solutie "cuprinzatoare".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#arierate, #fond e rezerva bugetara, #legea finantelor, #plata arieratelor , #stiri Jeffrey Franks