Franks: tinta in privinta arieratelor era sa le reducem la zero

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 16:13
1003 citiri
Franks: tinta in privinta arieratelor era sa le reducem la zero

Seful misiunii FMI in Romania. Jeffrey Franks, a declarat luni ca, in momentul de fata, arieratele se situeaza la nivelul de un miliarde lei, dupa ce la jumatatea anului erau de doua miliarde lei, tinta propusa la inceputul programului de finantare fiind ca acestea sa fie reduse la zero, transmite NewsIn.

"La inceputul programului, am pus o tinta in ceea ce priveste arieratele, la nivel central si local, iar obiectivul era sa le reducem la zero.

Am pus o tinta pentru ca neplata datoriilor este daunatoare, inseamna ca deficitul real este mai mare decat cel in termeni nominali. La inceputul programului nici nu aveam date concrete pentru arierate, nu era un sistem creat sa ofere aceste date. 

Acum am creat un sistem cu Ministerul Finantelor ca sa masuram arieratele pentru cele mai mari companii", a precizat Franks.

Potrivit acestuia, daca la jumatatea acestui an, arieratele se situau la nivelul de doua miliarde lei, in momentul de fata sunt de aproximativ un miliard de lei.

"Cat despre marimea arieratelor, la jumatatea anului, dupa acordarea transei de atunci, arieratele generale erau undeva la nivelul de doua miliarde lei.

O parte erau ale autoritatilor centrale, iar celalalte erau ale autoritatilor locale.

Am cerut guvernului sa plateasca partea lor si sa le mentina la zero pe toata durata programului si asta au reusit sa faca, dar nu am reusit sa le cerem autoritatilor locale sa faca acelasi lucru, pentru ca inca sunt probleme cu controlul financiar, care vor fi rezolvate in 2011, deci amanam temporar rezolvarea acestei probleme.

Nu am cele mai recente date, dar arieratele ar trebui sa fie acum in jurul nivelului de un miliard lei", a mai spus Franks.

Vineri, Jeffrey Franks a declarat ca Romania va trebui sa solicite o noua derogare pe tema arieratelor, intrucat tinta convenita in cadrul programului de finantare a fost ratata din nou.

"Dupa cum stiti, a fost o tinta pentru arierate in cadrul programului si inca de la bun inceput au fost probleme pe aceasta latura, dar noi continuam sa discutam cu autoritatile pentru a gasi solutii sa reducem nivelul datoriilor statului catre companii", a spus vineri Franks, adaugand ca Romania va trebui sa solicite o noua derogare intrucat tinta a fost ratata din nou.

Totodata, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca arieratele din domeniul economic vor fi urmarite periodic in lunile care urmeaza, pentru ca ele sa fie stinse pana la sfarsitul lunii aprilie 2011, si ca jumatate dintre arierate sunt in domeniul sanitar.

#arierate, #jeffrey franks, #tinta , #stiri Jeffrey Franks