Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franks: Romania a ratat din nou tinta privind arieratele

Franks: Romania a ratat din nou tinta privind arieratele

Romania va solicita Consiliului Director al FMI a sasea derogare de la inceputul acordului stand-by privind atingerea tintei de arierate convenite, potrivit sefului misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, potrivit Mediafax.

"Dupa cum stiti, a fost o tinta de la bun inceput si au fost probleme de la bun inceput. Continuam sa lucram cu autoritatile pentru a gasi solutii pentru a reduce arieratele", a spus Franks dupa o intalninre la ministerul Finantelor Publice cu mai multi reprezentanti ai Guvernului.

"Va fi ceruta o noua derogare, pentru ca tinta a fost ratata din nou", a confirmat seful misiunii, solicitat sa precizeze in mod clar daca Romania va cere derogare pentru arierate, in conditiile in care numai in sectorul sanitar datoriile au urcat cu un miliard de lei.


Surse guvernamentale au declarat anterior pentru MEDIAFAX ca FMI va cere din nou Guvernului sa plateasca o parte semnificativa din arierate ca preconditie pentru urmatoarea transa, dupa ce a constatat ca la datoriile statului s-au adaugat din luna septembrie obligatii de 1 miliard de lei numai la sanatate, desi s-au achitat 2 miliarde lei catre acest sector.


Singura noua conditionalitate confirmata de misiunea FMI o reprezinta solicitarea de modificare a OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei intr-o forma "satisfacatoare".


Arieratele din sanatate totalizeaza un miliard de lei, majoritatea facturilor neachitate fiind inregistrate in ultima perioada, dupa ce statul a platit in septembrie doua miliarde de lei pentru stingerea datoriilor catre furnizori, iar FMI este ingrijorat ca sumele ar putea fi si mai mari.


"Desi Guvernul a platit 2 miliarde de lei in contul datoriilor catre companiile furnizoare din sanatate, imediat au aparut noi arierate, facturi neachitate de mult timp, dar care nu erau inregistrate si nu au fost luate in calcul.


Aceasta situatie nu e doar in sanatate, se regaseste si la transporturi, la alte proiecte de infrastructura, mai ales la autoritatile locale", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.


Potrivit acestora, FMI va solicita din nou Guvernului plata unor sume in contul arieratelor ca preconditie pentru acordarea urmatoarei transe din acordul stand-by, programata pentru luna decembrie.


Misiunea de evaluare insista pentru actiuni de stingere a arieratelor cel putin in ceea ce priveste datoriile guvernamentale de la nivel central, fiind ingrijorata ca board-ul FMI nu va mai acorda noi derogari pentru acest criteriu cantitativ.


Arieratele statului (restante de plata de peste 90 de zile) au ajuns la finele lunii iunie la doua miliarde de lei, aproape dublu fata de tinta stabilita in acordul cu FMI pentru jumatatea anului, de 1,09 miliarde lei, cresterea fata de luna martie fiind de 240 milioane lei.


Potrivit datelor transmise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) Ziarului Financiar, platile restante ale statului catre companiile private s-au diminuat pe parcursul anului 2010 cu doar 0,5 miliarde de lei, valoarea arieratelor totalizand la sfarsitul lunii septembrie 1,5miliarde lei.


De la inceputul acordul stand-by cu Romania, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.


Calendarul privind tintele de arierate renegociat cu FMI in luna februarie stabilea reducerea stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele noua luni si 480 de milioane lei la sfarsitul anului.


Arieratele la buget trebuie eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este stabilita si inchiderea programului actual cu FMI. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1198 ori
Citeste mai multe desprejeffrey franks fmi arierate