Franks ne asigura: Bancile grecesti sunt bine capitalizate

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 17:46
1866 citiri
Franks ne asigura: Bancile grecesti sunt bine capitalizate

Reprezentantul Fondului Monetar in Romania, Jeffrey Franks, sustine ca subsidiarele bancilor elene prezente pe piata locala sunt sunt lichide si bine capitalizate si a adaugat ca nu vede semne ale unei extinderi in Romania a crizei datoriilor suverane din zona euro prin intermediul bancilor, transmite Mediafax.

"Subsidiarele bancilor elene sunt lichide si bine capitalizate", a afirmat Franks intr-un interviu acordat Bloomberg la Washington.

Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat, miercuri, ratingul suveran al Greciei de la "B1" la "Caa1" si a anuntat ca exista sanse de 50% ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.

Franks avertizeaza asupra pericolului revenirii la situatia unor intrari excesive de capital in Romania.

"Odata cu recuperarea economiei, nu vrem sa revenim la situatia intrarilor excesive de capital in Romania si a riscurilor pentru inflatie si deficit de cont curent ridicate.

Trebuie sa ne pazim atat impotriva riscurilor de scadere, cat si de crestere prea accelerata a economiei in pentru perioada urmatoare de unul sau doi ani", a spus Franks. 

Deficitul de cont curent al Romaniei s-a redus cu 59% in primul trimestru, la 634 milioane de euro, in timp ce investitiile straine directe au inregistrat un declin de 22%, la 379 milioane de euro.

Totodata, Franks a reluat afirmatiile de la inceputul lunii mai, de la Bucuresti, privind posibilitatea ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa fie nevoita sa intareasca politica monetara in lunile urmatoare pentru a restrange lichiditatea din piata financiara in contextul acumularii unor presiuni inflationiste "semnificative".

"Nu exista nicio indoiala ca presiunile inflationiste sunt semnificative in Romania la acest moment.

Trebuie sa existe o miscare intr-o directie de inasprire (a politicii monetare, n.r.), ar fi adecvata o reducere a lichiditatii, dupa care sa vedem cum arata prognozele de inflatie pentru 2012. Iar daca in viitor este nevoie, BNR ar trebui sa ia masurile corespunzatoare", a spus Franks.

Dobanda de politica monetara a BNR, de 6,25%, este cea mai ridicata din Uniunea Europeana.

Navigând în lumea bancară: cum să alegi banca potrivită pentru nevoile tale?
Navigând în lumea bancară: cum să alegi banca potrivită pentru nevoile tale?
Există numeroase bănci, fiecare cu o gamă largă de produse și servicii. Nu toate se potrivesc nevoilor tale financiare, însă. Dacă vrei să te bucuri de cât mai puține taxe, de o...
Băncile se întrec să împrumute statul român. O nouă licitație la Ministerul Finanțelor
Băncile se întrec să împrumute statul român. O nouă licitație la Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor a împrumutat marți, 23 iulie, 45 de milioane de lei de la bănci, în a doua licitație organizată în această săptămână. Ofertele primite de la instituțiile...
#banci, #banci grecesti romania, #franks, #franks criza grecia, #jeffrey franks , #stiri Jeffrey Franks

Curs valutar

1 EUR = 4.9704 RON

-0.0025

1 USD = 4.5850 RON

0.0101
  1. Experții trag semnalul de alarmă: Cea mai mare criză din istorie lovește România și alte 100 de țări
  2. Mafia bulgară profită după intrarea parțială în Schengen. Schema prin care economia subterană din țara vecină câștigă bani grei
  3. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  4. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  5. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Se deschide un nou lot pe Autostrada A0 Sud. Când vom putea circula aproape 250 km fără oprire pe un drum de mare viteză VIDEO
  8. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  9. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere
  10. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc