Franks, despre economia Romaniei: Pacientul isi revine

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 10:57
1960 citiri
Franks, despre economia Romaniei: Pacientul isi revine

Economia Romaniei da semne de revenire, iar Fondul Monetar International isi mentine prognoza de 1,5% crestere economica pentru 2011, a anuntat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Avem crestere pozitiva in primul trimestru si exista indicii ca vom inregistra crestere si in al doilea trimestru. Mentinem aceasta prognoza de 1,5% crestere pozitiva sau chiar mai mult.

A fost o scadere in rata somajului, este un semn pozitiv, a fost crestere industriala
, vedem semne pe care si oamenii de pe strada le vor vedea pe viitor.

Ma astept ca pe parcursul acestui an tot mai multi sa simta crestere in bugetele lor", a declarat Franks, luni seara, intr-o interventie la Realitatea Tv.

Din punctul sau de vedere, economia Romaniei a intrat in recesiune atat din cauza problemelor la nivel international, cat si din cauza dezechilibrelor interne.

"Eu cred ca situatia in SUA este diferita,
insa cand ne uitam in Romania este o recesiune profunda cauzata de criza internationala si de dezechilibre severe, care existau inainte de criza. Dezechilibre de cont curent, dezechilibre bugetare. A trebuit sa treaca ceva timp ca sa se inceapa sa se culeaga roadele acestei cresteri.

Sunt unele riscuri in continuare, de aceea autoritatile au luat decizia de a face un acord preventiv.

Pacientul isi revine, insa este bine sa avem o polita de asigurare pentru evenimentele ce ar putea avea loc in mediul international.

Ar trebui sa fie niste socuri puternice ca Romania sa aiba nevoie de banii din acordul preventiv, iar daca apare un soc neprevazut acesti bani vor fi un sprijin pentru Romania", a precizat seful misiunii FMI in Romania.

Cresterea TVA a majorat inflatia

Potrivit lui Franks, inflatia este cu siguranta mai mare decat FMI sau BNR ar vrea sa vada, dar asta din cauza cresterii TVA de anul trecut, crestere care a trebuit sa fie insa facuta. "Cresterea pretului la alimente si energie, de asemenea, a influentat inflatia. Insa inflatia se va diminua treptat", a completat acesta.

Intrebat daca un premier independent ar putea aduce schimbari in scena economica a Romaniei, Jeffrey Franks a refuzat sa faca un comentariu politic.

Citeste continuarea pe Ziare.com

#acord fmi, #fmi, #fondul monetar international, #jeffrey franks , #stiri Jeffrey Franks