Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Franks da asigurari: energia si gazele pentru populatie nu se scumpesc in viitorul apropiat

Franks da asigurari: energia si gazele pentru populatie nu se scumpesc in viitorul apropiat

Populatia nu trebuie sa se astepte la cresterea preturilor la electricitate si gaze in "viitorul apropiat", intrucat procesul de liberalizare a costurilor se va realiza gradual, pana in 2015, si diferentiat pentru persoanele bogate si cele vulnerabile, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, conform Mediafax.

"Gospodariile nu ar trebui sa se astepte la majorari de preturi in viitorul apropiat, intrucat procesul de liberalizare a preturilor la electricitate si gaze va incepe mai tarziu si se va finaliza in 2015. Nu am definit inca cand va incepe pentru ca vrem sa lucram mai intai la definirea persoanelor vulnerabile si vrem sa le asiguram protectia", a spus Franks, in cadrul unei conferinte de presa.

Oficialul FMI a mentionat ca prima faza a liberalizarii preturilor va viza alti consumatori decat populatia, proces care va incepe in lunile urmatoare si va fi incheiat in 2013.


El a explicat ca in urma procesului de liberalizare a preturilor gospodariile bogate vor plati pretul real, restul urmand sa achite mai putin.


"Guvernul, Ministerul Muncii, Ministerul Economiei vor lucra cu autoritatea de reglementare in domeniul energiei. Toti consumatorii vor avea o ajustare inceata pentru a proteja persoanele sarace", a spus Franks.


El a mentionat ca majorarea pretului la electricitate si gaze ca urmare a procesului de liberalizare depinde de suma pe care o platesc in prezent gospodariile, intrucat consumatori platesc preturi diferite.


Tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011.


Eliminarea preturilor reglementate la energia electrica si gaze a fost anuntata, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2950 ori