Franks: bancile ar putea pierde sute de milioane de euro din cauza OUG 50

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 16:05
1496 citiri
Franks: bancile ar putea pierde sute de milioane de euro din cauza OUG 50

Aplicarea OUG 50 privind creditele pentru populatie in forma actuala ar provoca pierderi de sute de milioane euro bancilor, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, care spera ca forma finala va minimiza costurile institutiilor de credit si va asigura protectia consumatorului, relateaza Mediafax.

Intrebat care sunt costurile pe care bancile le vor avea ca urmare a aplicarii ordonantei in forma actuala, Franks a afirmat ca BNR colecteaza in prezent datele, insaa o estimare preliminara arata ca pierderile ar putea fi de ordinul a cateva sute de milioane de euro.

Franks a facut aceste declaratii, joi, dupa o discutie privind ordonanta cu presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan.

"Am avut o intalnire foarte productiva despre problema Ordonantei 50, respectiv cum sa ne asiguram ca va fi garantata atat protectia consumatorului, cat si respectarea legislatiei Uniunii Europene si protejarea sistemului financiar", a spus Franks.

El a afirmat ca, potrivit legislatiei europene, prevederile ordonantei ar trebui aplicate pentru contractele noi, nu si pentru cele in derulare.

"Trebuie sa facem acest lucru intr-un mod in care ordonanta va minimiza riscurile bancilor, dar va asigura in acelasi timp si protectia consumatorului", a mai spus oficialul FMI.

Surse oficiale au declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca FMI a transmis bancilor comerciale, prin intermediul BNR, un formular tip, in care fiecare institutie de credit va trece pierderile potentiale calculate in cazul in care ar aplica strict prevederile OUG 50/2010.

Bancile vor face simularile pe conditiile actuale din OUG 50/2010, desi nicio institutie de credit nu a interpretat textul legii in acest sens si nu a aplicat modificarea contractelor, cu exceptia eliminarii unor comisioane.

BNR a transmis deputatilor din Comisia de buget, finante ca este imposibil sa se pronunte daca trebuie sa avizeze ordonanta privind creditele populatiei intrucat impactul actului normativ nu a fost evaluat de ANPC, iar banca centrala nu poate realiza un astfel de studiu.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea a declarat recent, citand date BNR, ca aplicarea OUG 50 in forma actuala ar produce bancilor pierderi de 570 milioane de euro numai in acest an.

BNR precizeaza ca simpla centralizare a datelor transmise de fiecare banca nu poate fi considerata de natura studiului de impact. 

#banci, #euro, #franks, #oug , #stiri Jeffrey Franks