Economia Romaniei ramane in recesiune

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 10:26
1313 citiri
Economia Romaniei ramane in recesiune

Economia Romaniei a ramas in recesiune in primul trimestru al acestui an, dupa ce PIB s-a contractat in termeni ajustati sezonier cu 0,3% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 2,5% comparativ cu trimestrul unu din 2009, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica.

"Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut in trimestrul unu 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,3% comparativ cu trimestrul IV 2009 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2009, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 2,6% pe seria bruta si cu 2,5% pe seria ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al INS.

Datele publicate miercuri de INS sunt apropiate de media estimarilor analistilor economici contactati de MEDIAFAX, care au anticipat o scadere de 0,5% fata de trimestrul patru al anului trecut si de 3% fata de primele trei luni din 2009.

Opiniile acestora au fost diferentiate, prognozele lor fiind cuprinse intre -1% si +0,4% pentru evolutia fata de trimestrul patru si intre -2,2% si -4% fata de cea din primul trimestru al anului trecut.

Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0%, dar nu exclude o contractie de pana la 0,5%, a spus luni seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks.

Franks a mentionat ca datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub asteptarile Fondului, atat din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, cat si a evolutiei slabe a partenerilor comerciali ai Romaniei.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009. 

 

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, #pib, #recesiune , #stiri Jeffrey Franks