Deficitul bugetar reprezinta 3,5% din PIB

Joi, 27 August 2009, ora 13:27
1379 citiri
Deficitul bugetar reprezinta 3,5% din PIB

Deficitul bugetului general consolidat a urcat cu 0,6% din PIB in luna iulie, de la 2,71% la 3,31% din PIB, nivelul dezechilibrului dintre venituri si cheltuieli ajungand la 17,58 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat in urma cu doua saptamani ca bugetul consolidat a inregistrat un deficit de 3% din PIB dupa primele sapte luni, transmite Mediafax.

In primul semestru, deficitul a fost de 14,38 miliarde lei, reprezentand 2,71% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat la 531 miliarde lei si usor sub limita de 2,73% din PIB convenita cu FMI pentru primul semestru.

Deficitul inregistrat in primele sapte luni a fost rezultatul unor venituri de 92,24 miliarde de lei si al unor cheltuieli de 109,82 miliarde de lei.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, veniturile colectate la bugetul consolidat au scazut cu 6,9%, respectiv 6,81 miliarde de lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 7,5%, adica 7,56 miliarde de lei.

La capitolul cheltuieli, costurile cu personalul au crescut in iulie fata de iunie cu 17,5%, respectiv 4,376 miliarde de lei. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cheltuielile de personal au avansat cu 11,8%, respectiv 3,1 miliarde de lei.

Cheltuielile de capital au avansat fata de sfarsitul lui iunie cu 30,5%, de la 7,97 miliarde de lei la 10,4 miliarde de lei, insa au fost cu 11,9%, respectiv 1,41 miliarde de lei mai mici fata de perioada similara din 2008.

Fondul Monetar International
a fost de acord la inceputul lunii august, dupa prima evaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, de la proiectia anterioara de 4,6%.

Noua proiectie a pornit de la faptul ca veniturile bugetare sunt progonozate sa fie mai reduse in acest an cu 17 miliarde lei fata de estimarea initiala.

Totodata, misiunea FMI care a fost in Romania la inceputul lunii august va propune board-ului institutiei ca o parte din urmatoarele doua transe, respectiv din septembrie si decembrie, sa fie alocata pentru finantarea deficitului bugetar.

Seful misiunii, Jeffrey Franks a aratat ca pentru finantarea deficitului bugetar va fi alocata jumatate din transa din septembrie si jumatate din cea din decembrie.

Urmatoarele doua transe din imprumutul de la FMI, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (DST, aproape 1,9 miliarde de euro), respectiv 1,409 miliarde DST (aproximativ 1,5 miliarde euro), ar urma sa fie acordate in lunile septembrie si decembrie, potrivit memorandumului tehnic de intelegere la acordul cu FMI.

Astfel, aproximativ 1,7 miliarde de euro vor avea ca destinatie finantarea deficitului bugetar.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #deficit, #pib , #stiri Jeffrey Franks