Costurile de imprumut ale Romaniei, la minimul din noiembrie

Luni, 06 Iunie 2011, ora 11:53
1474 citiri
Costurile de imprumut ale Romaniei, la minimul din noiembrie

Costurile de imprumut ale Romaniei coboara la cel mai scazut nivel din noiembrie, dupa ce reducerile de cheltuieli au crescut increderea investitorilor in prima emisiune de titluri in euro a Guvernului pe piata internationala prin programul MTN (Medium Term Notes), transmite Bloomberg.

Randamentul eurobondurilor Romaniei cu scandeta in 2018 a scazut cu 0,63 puncte procentuale din februarie, la 5,47%, potrivit calculelor Bloomberg. 

Obligatiunile emise de Romania se situeaza astfel cu 0,37 puncte procentuale sub nivelul randamentului cerut pentru titluri similare ale Ungariei, tara cu rating mai ridicat. In urma cu un an, randamentul pentru Romania era cu 1,15 puncte procentuale peste cel al Ungariei.

Romania incepe luni intalnirile de prezentare (road show presentation) pentru a lansa prima emisiune de titluri in euro pe piata internationala prin programul MTN (Medium Term Notes), in incercarea de a evita folosirea fondurilor disponibile printr-o linie de credit pusa la dispozitie de Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE).

Guvernul ar trebui sa profite de costurile mai scazute de imprumut de pe pietele financiare si sa-si reduca datoriile pe termen scurt pe piata interna, a spus, saptamana trecuta, intr-un interviu telefonic, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

"Emisiunea de obligatiuni a Romaniei ar trebui sa mearga bine, iar apetitul sporit din partea investitorilor globali pentru titluri ale statelor din Europa Centrala si de Est, in euro sau dolari, persista. Romania ar fi inteleapta sa atraga cererea in exces si sa creasca valoarea emisiunii, daca poate face acest lucru fara o majorare semnificativa a costurilor", a declarat Peter Attard Montalto, economist din Londra al companiei Nomura International.

Investitorii sunt din nou interesati de emisiunile Romaniei dupa masurile de austeritate promovate de Guvern, care vizeaza un deficit bugetar de 4,4% pentru acest an, fata de 6,5% in anul anterior.

Economia a crescut cu 1,6% in primele trei luni, primul avans trimestrial din 2008.

Bondurile Ungariei au pierdut 3,5% in ultima luna, al treilea declin ca amploare la nivel global, dupa datoriile Greciei si Irlandei, din cauza temerilor ca guvernul de la Budapesta ar putea esua in implementarea unor masuri de reducere a celui mai ridicat grad de indatorare dintre membrii estici ai UE.

Romania vrea sa vanda obligatiuni cu maturitate de cel putin cinci ani in valoare de 500 milioane de euro - 1,5 miliarde de euro pana la sfarsitul acestei saptamani, in functie de conditiile din piata, a declarat, intr-un interviu telefonic, secretarul de stat din Ministerul de Finante Bogdan Dragoi.

Statul roman urmeaza sa se adreseze luni investitorilor la Londra, in intalniri organizate de Erste Erste Group Bank si Societe Generale, potrivit secretarului de stat.

Pretul ofertei Romaniei va fi, probabil, stabilit pentru a oferi un randament de 2,5 puncte procentuale peste rata mid-swap, sau cu 0,2% mai putin decat a platit Ungaria in mai pentru obligatiuni cu scadenta in 2019, potrivit estimarilor Nomura si UniCredit.

"Sentimentul pozitiv in privinta pietei din Romania este inca prezent si inregistram un interes deosebit din partea investitorilor straini", a afirmat Gyula Toth, analist pentru piete emergente la UniCredit.

Romania va oferi, probabil, obligatiuni in valoare de 750 milioane de euro, dar va vinde in final titluri de un miliard de euro, a afirmat Montalto.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#costuri imprumut, #imprumut romania, #costuri imprumut romania, #imprumut , #stiri Jeffrey Franks