Companiile MTI au avut pierderi mai mici decat era de asteptat (Boagiu)

Marti, 26 Iulie 2011, ora 17:57
1629 citiri
Companiile MTI au avut pierderi mai mici decat era de asteptat (Boagiu)

Pierderile operationale ale companiilor de stat, aflate in subordinea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si monitorizate de FMI, au fost in primul semestru cu 23% mai mici decat tintele asumate, a anuntat ministrul Anca Boagiu la intalnirea cu delegatia FMI, CE SI BM. 

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Anca Boagiu, s-a intalnit marti cu delegatia formata din reprezentanti ai Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, delegatie condusa de Jeffrey Franks, se arata intr-un comunicat al MTI.

Intalnirea a avut ca obiect evaluarea progreselor MTI legate de angajamentele din scrisoarea de intentie a Guvernului Romaniei catre FMI din iunie 2011 si in Memorandumul de Intelegere cu Comisia Europeana.

"Ministrul Anca Boagiu a prezentat stadiul masurilor luate de MTI pentru respectarea angajamentelor, aratand ca in privinta companiilor de stat aflate in subordinea MTI si monitorizate de FMI pierderile operationale au fost in primul semestru al acestui an cu 23% mai mici decat tintele asumate, rezultat direct al masurilor luate in acest an privind standardele de cost si noile conditii de contractare", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, in primul semestru, pierderile CFR S.A s-au redus cu 42%. Boagiu a convenit cu oficialii FMI, CE si BM asumarea masurilor de reforma in cadrul companiilor de cale ferata stat astfel incat sa nu mai fie generate arierate suplimentare fata de cele existente.

"Oficialii institutiilor financiare internationale au salutat rata executiei bugetare de 87% in primul semestru pentru investitii la MTI, apreciind ca acest trend trebuie continuat si in semestrul al doilea.

Nu in ultimul rand, reprezentantii FMI, CE si BM au apreciat eforturile MTI pentru renegocierea unor contracte paguboase pentru bugetul de stat, asa cum este cel pentru Autostrada Brasov-Bors, gestionat de CNADNR, dar si cel pentru mentenanta metroului, gestionat de Metrorex", se mai spune in comunicat.

Concluziile intalnirii dintre ministrul Boagiu si reprezentantii FMI, CE si BM au fost ca planurile de restructurare si eficientizare a companiilor de stat au inceput sa produca efecte pozitive.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, a inceput pe 20 iulie cea de-a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania, potrivit unui comunicat al FMI.

Vizita FMI, care se va incheia la 1 august, va fi comuna cu a unor echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

"Misiunea se va intalni cu autoritatile si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile.

Se asteapta ca misiunea sa-si prezinte concluziile la sfarsitul vizitei", se mai arata in comunicat. Consiliul Director al FMI a finalizat, la sfarsitul lunii iunie, prima evaluare a performantei economice din Romania in cadrul acordului stand-by, analiza ce permite plata imediata a 481 milioane euro, insa autoritatile romane au anuntat ca nu vor folosi banii.

Acordul stand by a fost aprobat in 25 martie, cu o valoare de 3,5 miliarde euro sau aproximativ 4,9 miliarde dolari si a intrat in vigoare pe 31 martie. 

#mti, # pierderi, # companii mti, # boagiu , #stiri Jeffrey Franks