Cerbulescu: OUG 50 nu se aplica retroactiv, bancile trebuie sa o aplice

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 23:43
1707 citiri
Cerbulescu: OUG 50 nu se aplica retroactiv, bancile trebuie sa o aplice

Presedintele Autoritatatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a declarat duminica, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca OUG 50 nu se aplica retroactiv si ca FMI este de acord ca si clientii sa fie protejati in fata bancilor, potrivit Newsin. 

Modificarea OUG 50/2010, care trebuie sa fie "satisfacatoare" si sa nu contina ambigiuitati, va fi o conditie a FMI pentru eliberarea urmatoarei transe, a declarat joi seful misiunii Fondului Monetar Intenational (FMI) in Romania, Jeffrey Franks.

"Ordonanta nu se aplica retroactiv in Romania, ci se aplica la creditele in derulare, astfel incat toata lumea sa beneficieze. Am avut discutii cu domnul Franks (Jeffrey Franks, n.r.) si, in repetate randuri, m-a asigurat ca este de acord ca si consumatorii sa fie protejati in relatia cu bancile.

Ordonanta este in Parlament si se discuta in Parlament. Este acum la Comisia de Buget, Finante, Banci si exista si amendamente. Noi vom sustine unele amendamente si nu suntem de acord cu altele, dar ordonanta este in vigoare si bancile trebuie sa o aplice", a spus Cerbulescu.

El a precizat ca in cadrul discutiilor pe care le-a avut cu seful misiunii FMI in Romania, acesta s-a aratat nemultumit de aplicarea OUG 50 si pentru creditele in derulare, nu doar pentru cele noi si a acuzat faptul ca ANPC ar fi interzis bancilor activitatea de creditare.

Potrivit lui Cerbulescu, se putea vorbi de aplicarea retroactiva a OUG 50 daca ANPC ar fi obligat bancile sa aplice ordonanta inainte de 21 iunie 2010, atunci cand a intrat in vigoare si directiva europeana in domeniu.

Reprezentantii ANPC vor merge la Bruxelles saptamana viitoare, unde vor discuta cu reprezentantii Comisiei Europene (CE) despre OUG 50.

Presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat marti pentru NewsIn ca in cadrul discutiilor purtate cu reprezentantii FMI li s-a transmis acestora ca prin aplicarea OUG 50 poate fi oprita activitatea bancilor doar pe un anumit produs, bancile nefiind impiedicate sa acorde credite.

"Am discutat despre Ordonanta 50, aplicarea la contractele in derulare. Ei si-au spus punctul de vedere, noi ne-am spus punctul de vedere si argumentele pentru care am aplicat acest lucru.

Pentru ca cei de la FMI ne-au spus ca noi am impiedica bancile sa mai acorde credite populatiei, prin oprirea activitatii acestora, le-am transmis ca exista o prevedere in ordonanta, dar care nu se refera la a opri activitatea bancilor, ci a opri activitatea pe un anumit produs.

Daca banca nu respecta o anumita prevedere pe un anumit produs de creditare, acolo luam aceasta masura. Insa noi sugeram bancilor sa respecte legea si atunci sigur nu vom lua masura respectiva", a spus presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu.

El a mai precizat ca inainte de eliberarea ordonantei a fost ceruta si parerea Comisiei Europene, de la care nu a fost primit niciun fel de semnal ca ar fi ceva in neregula. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cerbulescu, #oug, #banci, #credite , #stiri Jeffrey Franks