Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

CE spera sa termine evaluarea Romaniei la finalul lui ianuarie

CE spera sa termine evaluarea Romaniei la finalul lui ianuarie

Comisia Europeana a anuntat joi, intr-un comunicat trimis la finalul vizitei in Romania, ca spera sa termine cu succes evaluarea Romaniei la sfarsitul lunii ianuarie 2010, ceea ce ar permite eliberarea transei de 1 miliard euro, conform programului UE de asistenta a balantei de plati, informeaza NewsIn.

Pentru ca transa a doua din imprumutul CE sa poata fi data Romaniei, este nevoie ca noul guvern sa aprobe proiectul de buget si sa il trimita parlamentului pentru adoptare.

"In ceea ce priveste anul 2010, misiunea si autoritatile au convenit la nivel tehnic un set de masuri de consolidare fiscala echivaland 2,5% din PIB, in special concentrate pe partea de cheltuieli a bugetului. Avand in vedere ca previziunile macroeconomice pentru 2010 sunt mai bune decat se prognoza initial, aceste masuri par a fi suficiente pentru a atinge tinta de deficit de 5,9% prevazuta in program", se arata in comunicatul Comisiei.

De asemenea, in comunicat se precizeaza ca, "pentru obtinerea unei ajustari economice sustenabile, este de asemenea important sa se continue progresele inregistrate in privinta reformelor structurale importante precum legea responsabilitatii fiscale si reforma pensiilor".

Anterior, seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, anuntase, intr-un comunicat, ca economia romaneasca se va contracta cu aproximativ 7% in acest an, mai putin decat era estimat, datorita cresterii cererii externe, iar in 2010 economia va avea un avans mai mare decat era prevazut, de circa 1,3%.

Franks a mai spus ca datele preliminare privind bugetul sugereaza ca tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB ar putea fi atinsa, in conditiile in care cheltuielile raman sub control in saptamaniile ce urmeaza pana la finalul anului.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 902 ori
Citeste mai multe desprecomisia europeana romania evaluare buget guvern