Arieratele primelor 10 companii de stat cu pierderi sunt de 7 mld lei

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 23:47
1319 citiri
Arieratele primelor 10 companii de stat cu pierderi sunt de 7 mld lei

Arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi totalizeaza 7 miliarde lei, iar cele guvernamentale se ridica la aproximativ 1 miliard lei, a declarat luni, la The Money Channel, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, informeaza Newsin. 

"Aceste arierate raman o problema foarte mare, care trag inapoi activitatea economica in multe zone, fie ca este vorba de electricitate sau cai ferate - si asta are un efect negativ in intregul sector privat", a mentionat Franks. El sustine ca trebuie rezolvata atat problema arieratelor guvernamentale, cat si cea a intreprinderilor de stat.

"Arieratele primelor zece intreprinderi de stat care inregistreaza pierderi ajung la aproximativ 7 miliarde lei, fata de sectorul guvernamental, unde arieratele se ridica la circa 1 miliard lei", a mentionat Franks.

Seful misiunii FMI in Romania considera ca tinta de arierare este foarte probabil sa nu fi fost indeplinita.

"Deci va trebui din nou sa cerem o derogare. Guvernul poate sa detina controlul asupra autoritatilor centrale, asupra autoritatilor locale, de aceea le-am cerut sa faca niste plati semnificative pentru a aduce aproape de zero arieratele.

Anul viitor, o noua lege intra in vigoare cu privire la finantele publice locale si, de aceea, speram ca aceasta sa rezolve problemele autoritatilor publice locale", a spus Franks.

Vineri, Jeffrey Franks a declarat ca Romania va trebui sa solicite o noua derogare pe tema arieratelor, intrucat tinta convenita in cadrul programului de finantare a fost ratata din nou.

"Dupa cum stiti, a fost o tinta pentru arierate in cadrul programului si inca de la bun inceput au fost probleme pe aceasta latura, dar noi continuam sa discutam cu autoritatile pentru a gasi solutii sa reducem nivelul datoriilor statului catre companii", a spus vineri Franks, adaugand ca Romania va trebui sa solicite o noua derogare intrucat tinta a fost ratata din nou.

Totodata, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat miercuri ca arieratele din domeniul economic vor fi urmarite periodic in lunile care urmeaza, pentru ca ele sa fie stinse pana la sfarsitul lunii aprilie 2011, si ca jumatate dintre arierate sunt in domeniul sanitar. 

#arierate, #companii, #stat, #pierderi , #stiri Jeffrey Franks

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  5. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  6. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  7. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  8. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO