FMI: Procesul de privatizare merge incet. Nu permitem un nou esec!

Joi, 22 Martie 2012, ora 08:41
8534 citiri
FMI: Procesul de privatizare merge incet. Nu permitem un nou esec!

Sefului delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca procesul de privatizare a mers mult mai incet decat s-a sperat si ca Fondul nu va permite un nou esec, dupa modelul Petrom.

Cerinta principala a FMIi este ca Executivul sa se asigure ca nu vor exista probleme cu ofertele.

"Comparativ cu propunerile anterioare, procesul de privatizare a mers mult mai incet decat am sperat(...)Am fost foarte clar. Este extrem de important ca ofertele de privatizare initiale sa fie facute foarte atent si calculate foarte bine din punct de vedere al pretului, caracteristicilor ofertei sa fie de succes(...)Nu vrem sa se repete episodul cu Petrom de anul trecut", a declarat Jeffrey Franks, in cadrul unei emisiuni televizate.

Guvernul si-a asumat in fata FMI, in cadrul acordului de tip preventiv, listarea la bursa a unui pachet de 15% din Romgaz in acest an. De asemenea, cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti in aceasta toamna.

Totodata, vor fi privatizate prin intermediul pietei de capital si pachete suplimentare de cate 15% din Transelectrica si Transgaz.

Oferta secundara de vanzare a actiunilor Transelectrica a inceput la data de 14 martie si se va finaliza la data de 27 martie 2012. Ministerul oferta investitorilor un discount de 12,6% in cadrul acestei oferte, reprezentand diferenta dintre pretul minim din oferta si cotatia bursiera a titlurilor companiei.

Vara trecuta, in cadrul ofertei de vanzare a 9,84% din actiunile pe care le mai are statul la Petrom, Guvernul a oferit un discount de doar 3%. Oferta s-a soldat cu un esec, pentru ca nu au fost subscrise minimum 80% din actiuni.

#FMI proces privatizare Romania, #FMI privatizare petrom, #FMI privatizare Transelectrica , #FMI

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Guvernul dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Suma cu care a crescut salariul minim va fi tăiată de la bonurile de masă de la 1 iulie
  2. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  3. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  6. Când vor fi listate la bursă cele trei companii de stat cerute prin PNRR: "Unii ar vrea, alţii nu prea"
  7. Un gigant financiar se luptă cu Elon Musk. Votul care l-ar putea costa zeci de miliarde de dolari pe șeful Tesla
  8. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  9. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  10. Cum va afecta scăderea dobânzii BCE creditele românilor în euro. Exemplu de calcul făcut de economiști