Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Va parasi Franta zona euro?

Va parasi Franta zona euro?
Conducerea Frantei pune la indoiala politica monetara comuna a Uniunii Europene, fiind posibil chiar ca Parisul sa isi puna in practica amenintarile si sa paraseasca zona euro, posibil si Uniunea Europeana, noteaza publicatia americana Stratfor in editia acesteia din 16 noiembrie.Intr-un mod tipic pentru liderii francezi, premierul Dominique de Villepin si-a facut cunoscuta pozitia intr-un interviu, publicat la 11 noiembrie, de data aceasta exprimandu-si dubiile fata de independenta Bancii Centrale Europene /BCE/, institutia responsabila pentru politica monetara comuna europeana.
De fapt, de Villepin a pus la indoiala autoritatea BCE de a stabili politici care afecteaza dobanzile de schimb si rata dobanzii, avertizand ca actualele politici afecteaza exporturile. Europa, afirma premierul, are nevoie de un "scut monetar", actiune care ar reclama dorinta pentru un euro mai slab, cu scopul de a creste competitivitatea intre exportatorii europeni.

Problema lui de Villepin cu BCE este simpla: Franta prefera sa nu aboleasca aspectele ineficiente ale statului asistentei sociale care fac din Franta, ei bine, Franta. Astfel de aspecte includ, fara a se limita la ele, restrictii de munca care protejeaza slujbele si cote de impozitare ridicate care permit cheltuieli publice masive.

Cu toate acestea, aceste caracteristici ale statului francez le dau doar partial francezilor ceea ce isi doresc, in conditiile in care Parisul viseaza, de asemenea, la cresterea economica. In aceasta situatie, solutia lui de Villepin este sa forteze BCE sa mentina redusa rata dobanzilor pentru a stimula cresterea economica.

BCE - in momentul de fata pe deplin independenta potrivit tratatelor UE si condusa, din intamplare, pe moment, de un francez, Jean Claude Trichet - este de parere ca, daca asa ceva s-ar intampla, in cel mai bun caz Europa s-ar confrunta cu presiuni legate de inflatie, iar, in cel mai rau caz, ar putea antrena probleme pe care de Villepin ar prefera mai degraba sa nu le abordeze, care ar incetini si mai mult cresterea economica pe termen lung.

Exista doua lucruri ingrijoratoare despre contextul in care apare aceasta luare de pozitie din partea lui de Villepin.
In primul rand, premierul francez nu este singurul din Europa care este de parere ca independenta BCE trebuie domolita. Mai multi lideri din Spania, Franta, Belgia, Italia, ba chiar si din Germania - tara care a insistat ca BCE sa se bucure de independenta deplina atunci cand a fost elaborat Tratatul de la Maastrict in privinta Uniunii Monetare in urma cu 15 ani - au avut pozitii similare. Intr-adevar, inainte de formarea zonei euro, multe din aceste state, in particular Italia, credeau ca devalorizarile competitive ale monedelor reprezinta materia prima a politicii economice (acesta fiind un motiv pentru care lira avea atatea zerouri).

Cu toate acestea, in cele mai sanatoase economii, politicile Bancii Centrale sunt in mare parte independente fata de disputele politice pentru a maximiza cresterea pe termen lung si angajarea. In al doilea rand, este important sa ne amintim "logica" franceza in privinta Europei, care sustine ca aceasta ar trebui sa functioneze ca o platforma de pe care Franta sa iti poata proiecta puterea la scala globala ca o contra-pondere la puterea SUA.

Ideologia gaullista sustine ca Europa exista pentru a sustine interesele Frantei. Pe masura ce Europa a crescut si si-a adancit implementarea puterilor politice, ea s-a declarat intr-un mod din ce in ce mai pronuntat in favoarea pietei libere si a SUA, o atitudine opusa fata de ceea ce intentionase Parisul. Mai mult, avand in vedere atitudinea pro-americana a Bulgariei si Romaniei care urmeaza sa se alature UE la 1 ianuarie 2007, se pare ca ambitia Frantei de a reusi sa isi impuna pozitia prin intermediul Europei devine aproape imposibila.

Acest lucru inseamna ca multi lideri francezi incep sa se mai gandeasca inca o data nu numai la motivele Frantei de a apartine unor anumite grupuri, cum ar fi zona euro, ci la cele privind statutul de membru al unor foruri cum ar fi Uniunea Europeana. Exista insa, cu siguranta, motive serioase pentru ca Parisul sa ramana o capitala europeana, cel mai important dintre acestea fiind accesul la piata comuna europeana.

Pe de alta parte, trebuie sa ne amintim ca tratatul constitutional european - documentul care ar fi trebuit sa codifice superstatul european - a fost infrant nu de etern-scepticul electorat britanic, ci de electoratul francez, care s-a temut ca Uniunea Europeana s-a indepartat de el.

Daca Franta urmeaza sa ramana in Uniune pe termen lung, sunt posibile doua variante. Fie celelalte 24 de capitale (in curand 26) vor incepe sa consimta la dorintele franceze, fie Franta va deveni o tara obisnuita in Uniune. Cei care ii cunosc insa pe europeni stiu ca niciuna din aceste doua variante nu este extrem de probabila.

Bloombiz, Rompres

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 888 ori