Un euro puternic ar putea afecta economia din zona euro

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 14:58
1132 citiri
Un euro puternic ar putea afecta economia din zona euro

Un euro puternic ar putea afecta economia din zona euro si de aceea este nevoie de o coordonare mai mare la nivel global pe pietele de schimb valutar, a declarat unul dintre membrii consiliului guvernator al Bancii Centrale Europene (BCE), Ivan Sramko.

"Dolarul este in prezent slab. Tendinta este clara si, aparent, un euro puternic ar putea sa puna probleme economiei din zona euro. De aceea este nevoie de mai multa coordonare a activitatilor din domeniul schimbului valutar", a afirmat Sramko, totodata guvernator al bancii centrale din Slovacia, relateaza Mediafax.

Dolarul s-a depreciat cu aproximativ 20% fata de euro si valuta chineza, yuanul, incepand cu luna martie. In aceasta situatie, produsele zonei euro si ale Chinei comercializate in dolari s-au scumpit.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a explicat la inceputul saptamanii ca institutia pe care o conduce nu pune sub semnul indoielii afirmatiile secretarului Trezoreriei americane, Timothy Geithner, si ale presedintelui Rezervei Federale, Ben Bernanke, potrivit carora un dolar puternic este in interesul SUA.

Sramko a precizat ca masurile neconventionale adoptate de BCE pentru imbunatatirea situatiei lichiditatilor de pe pietele financiare ar putea fi mentinute si in 2010, cu toate ca au aparut semnale incurajatoare privitoare la situatia economica.

#euro, #dolar, #curs, #valutar, #zona, #euro, #lei , #stiri Jean Claude Trichet