Trichet vs Merkel: cine va salva Zona Euro?

Luni, 22 August 2011, ora 20:36
1258 citiri
Trichet vs Merkel: cine va salva Zona Euro?

Traderii valutari au incredere ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, va salva euro de la colapsul prezis de majoritatea analistilor, de la miliardarul George Soros la Paul Volcker, in conditiile in care Merkel si Sarkozy au dezamagit in privinta obligatiunilor comune. 

In timp ce criza datoriilor ameninta Italia si Spania, dupa ce a infectat Grecia, Irlanda si Portugalia, euro s-a apreciat cu 1,6% in acest an fata de un cos de noua valute ale unor tari dezvoltate, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax.

Moneda unica europeana s-a apreciat saptamana trecuta, in urma unor noi dovezi de incetinire a redresarii economiei mondiale.

Intarirea euro scoate in evidenta increderea in capacitatea lui Trichet de a sustine moneda pana cand liderii guvernamentali vor ajunge la un acord pe termen lung privind reducerea deficitelor bugetare din regiune, dupa ce ratingurile Greciei, Irlandei si Portugaliei au fost retrogradate sub nivelul recomandat pentru investitii.

Solutia BCE a fost sa cumpere obligatiuni guvernamentale, pentru a reduce randamentele, si apoi sa retraga lichiditatile suplimentare in euro introduse in sistemul financiar prin aceste achizitii, inainte de a provoca inflatie.

"Multa lume se intreaba de ce euro a fost atat de rezistent. Raspunsul este ca BCE a intervenit pe piata si a redus presiunile din sistemul bancar european", a declarat Paresh Upadhyaya, director de strategie in domeniul valutar pentru regiunea G10 la Bank of America in New York.

Upadhyaya anticipeaza ca euro va incheia anul la nivelul de 1,45 dolari pe unitate.

Euro s-a apreciat saptamana trecuta cu 1,1%, la 1,4397 dolari pe unitate, si a avansat cu 2%, la 1,1303 franci elvetieni pe unitate.

Moneda unica s-a apreciat in acest an fata de toate mondele importante, cu exceptia francului elvetian.

Aprecierea euro ar putea arata nu atat soliditatea monedei uncie cat slabiciunea dolarului, considera Camilla Sutton, analist in piete valutare la Bank of Nova Scotia din Toronto.

Sutton anticipeaza ca euro se va aprecia la 1,5 dolari pe unitate in acest an, in conditiile in care congresmenii din SUA incearca sa ajunga la un acord pe termen lung pentru reducerea cheltuielilor si a deficitului bugetar.

In pofida problemelor financiare din zona euro, euro este cu 14% mai puternic fata de dolar comparativ cu media ultimului deceniu, potrivit datelor Bloomberg.

Analistii intervievati de Bloomberg se asteapta ca euro sa incheie acest an la nivelul de 1,43 dolari pe unitate, fata de estimarea de 1,32 dolari pe unitate din ianuarie.

Performantele euro contrasteaza cu opiniile de acum un an, cand investitorul miliardar George Soros si Paul Volcker, fost presedinte al Rezervei Federale a SUA in perioada 1979-1987, au avertizat ca uniunea monetara este in pericol de dizolvare.

"Politica monetara a fost mult mai blanda in SUA comparativ cu Europa", a declarat Aroop Chatterjee, analist la banca Barclays in New York.

El crede ca euro se va aprecia pana la sfarsitul acestui an la 1,49 dolari pe unitate, explicand ca desi criza datoriilor are nevoie de timp pentru a fi rezolvata, masurile BCE vor atenua ingrijorarea pietelor. 

#trichet, # merkel, # sarkozi, # sona euro salvare, # salvare euro , #stiri Jean Claude Trichet