Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trichet: Slovacia s-ar putea confrunta cu accelerarea inflatiei, dupa aderarea la zona euro

Trichet: Slovacia s-ar putea confrunta cu accelerarea inflatiei, dupa aderarea la zona euro
Slovacia este binevenita in cadrul zonei euro insa s-ar putea confrunta cu o accelerare a inflatiei, dupa acest moment, a spus presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, citat de Reuters. Slovacia ar deveni al doilea stat fost comunist, dupa Slovenia, ce urmeaza sa adopte moneda unica la 1 ianuarie, 2009.


O data cu adoptarea monedei unice si a politicii monetare a BCE, Slovenia spera sa inregistreze o stabilitate monetara ridicata, insa risca o aliniere la preturile ridicate ale bunurilor din Europa Occidentala."Principala noastra grija este ca Slovacia, ca stat emergent, se va confrunta cu presiuni inflationiste ce ar putea indeparta economia de la procesul de convergenta ce urmeaza adoptarii monedei europene", a declarat Trichet.Inflatia din Slovacia ajunsese in august la 4,4%, iar slovacii se tem ca preturile vor creste incepand cu ianuarie 2009.Trichet a declarat ca Slovacia ar trebui sa continue punerea in aplicare a reformelor, inclusiv reducerea deficitului bugetar si liberalizarea pietii muncii.Premierul Robert Fico a incercat sa calmeze temerile amenintand cu pedepse dure pe retailerii care vor incerca sa profite de pe urma schimbarii monetare pentru a creste preturile si cu expatrierea companiilor, pe proprietarii straini ai grupurilor energetice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 797 ori