Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Trichet se arata increzator in capacitatea Greciei de a reduce deficitul bugetar

Trichet se arata increzator in capacitatea Greciei de a reduce deficitul bugetar

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, s-a declarat joi increzator in capacitatea Greciei de a lua masurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar si a precizat ca actualul nivel al dobanzii cheie este potrivit pentru situatia actuala, relateaza Bloomberg, preluat de NewsIn.

"Estimam si suntem increzatori ca guvernul grec va lua toate deciziile care vor permite atingerea acestui obiectiv", a declarat Trichet in cadrul conferintei de presa ce a urmat deciziei de politica monetara.

Propunerile anuntate in aceasta saptamana, de inghetare a salariilor si de reformare a sistemului de pensii, "reprezinta pasi in directia cea buna".

Trichet a mai precizat ca deficitul bugetar combinat al zonei euro va fi de circa 6% din produsul intern brut (PIB) in acest an, mai mic decat al Japoniei sau al Statelor Unite.

Presedintele BCE a subliniat importanta respectarii Pactului de Stabilitate si a procedurilor de deficit excesiv.

In ceea ce priveste cresterea economica a zonei euro, BCE estimeaza ca aceasta va fi moderata in 2010, in conditiile in care procesul de revenire nu este uniform, iar perspectivele raman incerte.

BCE a mentinut joi dobanda cheie la nivelul minim record de 1%, nivel considerat "potrivit" pentru conjunctura actuala, in contextul in care presiunile inflationiste s-au mentinut la un nivel redus.

Trichet a estimat ca aceasta tendinta a inflatiei se va mentine, pe termen mediu.

 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 991 ori