Trichet: redresarea economica din zona euro va fi moderata

Joi, 08 Iulie 2010, ora 17:11
1554 citiri
Trichet: redresarea economica din zona euro va fi moderata

Banca Centrala Europeana (BCE) anticipeaza ca redresarea economica din zona euro va fi moderata si neuniforma, a declarat, joi, presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, dupa ce consiliul guvernatorilor BCE a mentinut dobanda la minimul record de 1%, transmite Reuters.

Trichet a salutat decizia de publicare a rezultatelor testelor de stres aplicate bancilor europene si a spus ca trebuie luate masuri acolo unde sunt identificate probleme.

"Trebuie aplicate masuri acolo unde sunt necesare. Soliditatea situatiei financiare, managementul eficient al riscurilor si modelele transparente de afaceri sunt esentiale pentru intarirea rezistentei bancilor la socuri si asigurarea unui acces adecvat la finantare", a spus Trichet.

Un numar de 91 de banci europene vor fi supuse testelor de stres, inclusiv numerose banci regionale fata de care pietele financiare au susticiuni ca au probleme.

Rezultatele urmeaza sa fie publicate pe 23 iulie.

Trichet a aratat ca robustetea operatiunilor de creditare este esentiala pentru o crestere economica sustenabila, care va ramane insa neuniforma.

"Anticipam ca economia din zona euro se va dezvolta intr-un ritm neuniform, intr-un mediu marcat de mari incertitudini", a declarat Trichet la conferinta de presa sustinuta dupa sedinta consiliului de politica monetara.

El a aratat ca ultimele dovezi indica accelerarea activitatilor economice in primavara, dar redresarea va fi afectata de procesul de ajustare a bugetelor in anumite sectoare si perspectivele pietei muncii.

Economia zonei euro a avansat cu numai 0,2% in primul trimestru, fata de cel precedent.

#trichet, #redresare, #economica, #zona, #euro , #stiri Jean Claude Trichet