Trichet: Pretul petrolului, ridicat de cererea mare si oferta sub nivel

Joi, 26 Iunie 2008, ora 12:59
1204 citiri
Trichet: Pretul petrolului, ridicat de cererea mare si oferta sub nivel

Cererea mare si oferta sub nivelul asteptarilor sunt principalele motive pentru pretul in continua ascensiune al petrolului, si intr-o mai mica masura speculatiile, a apreciat miercuri presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, in fata Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European, relateaza cotidianul Financial Times.

'Eu nu sunt sigur ca speculatiile sunt principalul vinovat pentru actuala situatie. Principalele probleme sunt asociate livrarilor si cererii', a afirmat Trichet, salutand totodata anuntul unor producatori de petrol ca vor majora cantitatea de titei scoasa pe piata.

Seful BCE si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu riscurile inflationiste si a lansat un avertisment la adresa celor 15 state din zona euro sa nu majoreze excesiv salariile, iar remarcile sale au fost interpretate de analistii financiari drept un indiciu ca BCE va majora in curand rata dobanzii de referinta.

In prezent, rata dobanzii BCE este de patru la suta, insa de saptamana viitoare ea ar putea fimajorata cu 0,25 la suta, estimeaza FT.

'Riscurile la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu s-au intensificat in ultimele luni, in contextul cresterii foarte viguroase a banilor si a creditelor', a spus Trichet.

El a indicat ca institutia pe care o conduce nu poate stopa presiunile externe asupra preturilor, insa a subliniat ca BCE poate si va actiona impotriva 'efectelor secundare' asupra preturilor si salariilor din zona euro.

'Le cerem partenerilor sociali sa tina cont de faptul ca stabilitatea preturilor pe termen mediu este esentiala. Costurile unitare de productie nu sunt legate de pretul petrolului', a subliniat el.