Trichet: Presiunile inflationiste din zona euro sunt in crestere

Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 17:36
1022 citiri
Trichet: Presiunile inflationiste din zona euro sunt in crestere

Presiunile inflationiste din zona euro sunt in crestere, a declarat, joi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a precizat ca institutia nu are planuri imediate de majorare a dobanzii de politica monetara, transmite Bloomberg, relateaza Mediafax.

"Exista dovezi de crestere, pe termen scurt, a presiunilor inflationiste, in special din cauza preturilor energiei, dar asta nu modifica opinia BCE potrivit careia preturile sunt stabile", a afirmat Trichet la conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara.

BCE a mentinut dobanda cheie la minimul record de 1%, iar Trichet considera ca rata se afla la un nivel adecvat.

Trichet, al carui mandat se va incheia in octombrie, ar putea avea un an dificil intrucat inflatia accelereaza intr-o perioada in care liderii europeni incearca sa vina cu un nou plan de oprire a crizei datoriilor suverane.

Cu divergente in crestere intre statele din zona euro si fluctuatiile din piata care pun in pericol finantele Portugaliei, Trichet trebuie sa decida cand sa opreasca achizitiile de obligatiuni guvernamentale, sa retraga programul de lichiditati pentru banci si chiar sa majoreze dobanda cheie.

Inflatia din zona euro s-a accelerat la 2,2% in decembrie, depasind limita de 2% tintita de BCE pentru prima oara in peste doi ani.

"Ratele inflatiei ar putea creste in continuare. Este probabil sa se mentina un timp peste 2%, inainte de a se modera spre sfarsitul acestui an", considera seful BCE.

Euro s-a apreciat in urma declaratiilor cu 1%, la 1,3276 dolari pe unitate. 

#euro, #inflatie, #trichet, #zona , #stiri Jean Claude Trichet